Luister naar

'Ik schrik van dingen die ik gedaan heb'

Recensie
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio, televisie en internet?
Wisanne de Reus
zaterdag 13 maart 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld eo

In Jojanneke uit de prostitutie ontmoet Jojanneke van den Berge verschillende personen die een link hebben met de wereld van betaalde seks. Zoals Lola. Zij werkt al sinds 1992 op de Amsterdamse Wallen als prostituee en geeft rondleidingen aan toeristen, waarbij zij de lachers op haar hand krijgt met haar ervaringsverhalen. Ze is gek op het snelle geld, vertelt ze. Want in twintig minuten tijd verdient ze zo 200 euro. Tegelijkertijd voelt ze zich op de Wallen helemaal geaccepteerd en gerespecteerd. Dat was in haar jeugd wel anders. Toen werd ze gepest.

Ook de 21-jarige Mia wilde een paar jaar geleden snel geld verdienen met een paar pornofilms. Maar nu ze ouder is, en inziet dat die filmpjes haar blijven achtervolgen, heeft ze spijt. 'Ik schrik gewoon van dingen die ik gedaan heb. Ik ben te ver gegaan.' Voor de films werden opgenomen, kreeg ze drugs, waardoor ze haar eigen grenzen overschreed.

Evi, een wat oudere prostituee, verliest binnenkort haar werkplek, omdat de gemeente Utrecht een tippelzone sluit. Iedere keer als ze gaat werken neemt ze vogelvoer mee, want ze houdt van de vogels, zegt ze. 'Als ik geen zin heb om te werken, ga ik toch, omdat zij me missen. Snap je die logica?'


Radar behandelde deze week het probleem waar maar geen oplossing voor lijkt te komen: starters die een betaalbare koopwoning willen, zoeken naar een speld in een hooiberg. Stéphanie Hirschfeld huurt een woning voor 1038 euro per maand, terwijl haar nettomaandsalaris zo'n 1800 euro bedraagt. Aan hypotheeklasten zou ze misschien maar 500 euro per maand kwijt zijn, maar het lukt haar niet een woning te kopen. 'Het is een hele gekke markt momenteel, waar heel rare eisen aan starters worden gesteld die eigenlijk niet realistisch zijn', verzucht ze. Ook huurder Diana Vruggink wil een huis kopen. 'Ik vind het zo vreselijk zonde dat ik niets opbouw.' Maar tienduizenden euro's boven op de vraagprijs gooien, lukt haar niet. Terwijl dat wel moet. Zo werd een huis van 235.000 euro verkocht voor 280.000 euro. 'Ik ben echt heel erg verbaasd over hoe de prijzen aan het stijgen zijn. Ik heb ook het idee dat de woningen het niet waard zijn.'

nd.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.

Afbeelding

De jongen met de helm

De eerste dag op school is voor iedereen spannend, maar zeker als je August Pullman bent, een 10-jarige jongen met een misvormd gezicht.

Afbeelding

waarom hulp tekortschiet

De EO-documentaireserie Verloren Kinderen maakte vorige week de nodige reacties los op sociale media. In de serie volgt documentairemaker Sahar Meradji maandenlang drie zogenoemde probleemgezinnen. In Nederland groeien meer dan 80.000 kinderen op in dit soort gezinnen.

Afbeelding

Weg met de zoetsappigheid. Waarom is de antifeestdagenfilm zo populair?

Alleen al dit jaar gaan er zo’n 170 nieuwe kerstfilms in première. De meeste daarvan zijn romantische komedies, maar lang niet allemaal. Er is een heel genre aan duistere films die inspelen op ‘kersthaat’.

Afbeelding

Acteur Joe Pesci: ‘Home Alone gaf me ernstige brandwonden’

Het stuntwerk in Home Alone is bekend en berucht. Joe Pesci’s stuntman Troy Brown zegt in de documentaireserie The Movies That Made Us dat de stunts grotendeels echt waren. Zonder het gebruik van trucage of valmatten.

Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.