Viral: Facebook blokkeert nieuwsberichten in Australië. En daar hebben hulpdiensten last van

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: Facebook blokkeert alle nieuwsberichten in Australië op het platform.
Anneke Groen
donderdag 18 februari 2021 om 21:36
Afbeelding
beeld epa / Lukas Coch

Toen de Australiërs donderdagochtend wakker werden, zagen hun tijdlijnen op sociale media er anders uit dan ze gewend zijn. De content op vele Facebookpagina’s was verwijderd en bij het delen van nieuwsberichten krijgen gebruikers een foutmelding. Wat is er precies aan de hand?

De Australische regering heeft een wetsvoorstel gedaan dat grote techbedrijven verplicht om mediabedrijven te betalen voor het nieuws dat ze via de sociale media delen. De wetgeving, waarover deze week wordt gedebatteerd, is bedoeld om de Australische journalistiek te ondersteunen. In reactie op het wetsvoorstel dreigde Google haar zoekmachinefunctie te blokkeren en besloot Facebook alle nieuwsberichten te verwijderen. Die laatste maatregel ging donderdag om midder..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op zoek naar de waarheid in de serie Rampvlucht

Het was dinsdag dertig jaar geleden, dat vlucht LY-1862 in twee flats in de Bijlmer is gecrasht. In de documentaire Rampvlucht wordt de lange en mysterieuze politieke nasleep van deze ramp in beeld gebracht.

Afbeelding

Try Guys maken een moeilijke tijd door: ‘Ik heb spijt van alle pijn die mijn acties mogelijk hebben veroorzaakt’

In een emotioneel beladen video leggen de Try Guys zelf uit waarom er dingen gaan veranderen rondom hun populaire YouTube-kanaal. En dat heeft alles met Ned - een van de vier - te maken.

Afbeelding

In Brandstof vertellen jongvolwassenen wat hun mentale klachten met hen doen’

Tijdens de coronacrisis, waarin contactmomenten zo veel mogelijk werden beperkt, nam het aantal jongeren met depressieve klachten toe. Hoe is het om jong te zijn en een burn-out te krijgen?

Afbeelding

‘Best BeReals’ deelt op Twitter de opmerkelijkste BeReal-kiekjes

De Twitterpagina Best BeReals vermaakt ruim 600.000 volgers met de beste kiekjes van het populaire platform. De oproep ‘wees echt’ wordt soms heel creatief ingevuld ...

Afbeelding

De Marilyn Monroe-biopic: Van must watch tot een aanfluiting

De reacties op de onlangs uitgekomen film Blonde, over het leven van Marilyn Monroe, liggen erg ver uit elkaar, zeker op sociale media. Wat zijn daar de redenen van?

Afbeelding

Goede, oude opera

Aria van Omroep MAX verdient geen prijs voor originaliteit. De opera-talentenjacht laat zien dat je aan een beproefd concept en een sterke uitvoering van klassiekers meer hebt. Naast deze schatten verbleekt originaliteit als een overschat begrip.