Luister naar

Vanavond op televisie: Ontmenselijking in beeld

Recensie
Je kunt kijken naar kunst, als objecten, en ze mooi of lelijk vinden of knap gemaakt voor de tijd. Maar de verhalen achter de objecten, over de totstandkoming of de gekozen thematiek, zijn vaak nog interessanter dan wat je op het eerste gezicht ziet. Vooral als je jaren later op die tijd terugkijkt. Dat staat centraal in de 2Doc Nieuw Licht – het Rijksmuseum en slavernij.
Astrid van den Hoek
zaterdag 13 februari 2021 om 19:00 aangepast 07:20
Valita Smeulders
Valita Smeulders beeld ntr

Vaak kun je je er in musea over verbazen hoeveel er bewaard is gebleven van al die eeuwen. Niet alleen aan voorwerpen, maar ook aan informatie over hoe het eraan toeging. Dat geldt ook bij het zien van deze documentaire. Mooi om te zien hoe het Rijksmuseum nu de hiaten in die informatie is gaan opvullen met een vijf jaar durend project dat moet uitmonden in een tentoonstelling rond het thema slavernij. Want waarom weten we bijvoorbeeld van alle blanke mannen op het schuttersstuk van Van Helst hoe ze heetten, waar ze woonden en wat ze deden, maar weten we van het jongetje van kleur dat op het schilderij staat helemaal niets?

Een speciaal samengesteld team conservatoren – waarbij bewust gezocht is naar diversiteit - duikt de archieven in en bekijkt objecten in een totaal ‘nieuw licht’. Dit onderzoek vergt veel tijd, kennis en vasthoudendheid, zo laat de documentaire zien. Het documenteren van gegevens is dan ook zó belangrijk. Niet alleen toen, maar ook nu. Het gaat om de kleinste details en de zo breed mogelijke context tegelijk. Zo wordt er in de docu een uitstapje gemaakt naar het stadhuis van Dokkum waar een schilderij hangt met afgebeelde slaven uit ‘de Oost’. Het is geen object van het Rijks, maar heeft zeker een functie in het onderzoek van het Rijksmuseum. Want van dit schilderij is het bijzondere dat de namen van de afgebeelde slaven bekend zijn en ook hoe het hun vergaan is, plus dat het aangeeft dat de Nederlandse slavenhandel zich niet beperkte tot ‘de West’.

De betrokkenen bij het project maken in de vijf jaar dat het project duurt allemaal een ontwikkeling door in hun denken en hun manier van kijken naar de kunst in het museum, hun eigen opvattingen en de geschiedenis. Dat is interessant om te zien. Het zet je aan het denken over jezelf en je eigen ‘bril’ waarmee je naar kunst kijkt. Documentairemaakster Ida Does (Sporen van suiker) zorgt er wel voor dat het geen droge kost wordt. Mooie filmische aspecten zijn verwerkt, zoals de ‘slavenkralen’ die aanspoelen op het strand en het verstoppen van rijst in het haar voor het op de vlucht slaan. Het doet je even vergeten dat je een documentaire kijkt in plaats van een speelfilm.

De tentoonstelling ‘Slavernij' zou vanaf 12 februari te zien zijn. De musea zijn echter nog dicht vanwege corona, maar er is op de website van het Rijks al wel het een en ander te zien en te lezen.

Nieuw Licht: het Rijksmuseum en slavernij, npo 2, ntr, 20.30-21.25 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grappige en ontroerende verhalen van ontmoetingen. 'Dit klinkt als een romcom'

Op het TikTok-account @meetcutesnyc vraagt de beheerder voorbijgangers op straat in New York hoe ze elkaar hebben ontmoet. Dit levert originele, ongemakkelijke en grappige verhalen op van verschillende mensen.

Afbeelding

Mee het klooster in

In een nieuw seizoen Kloostergasten verruilen presentatrice Astrid Joosten, cabaretier Viggo Waas, schrijfster en filmmaakster Marion Bloem en chef-kok Sharon de Miranda hun dagelijks leven vol drukte voor drie dagen in de stilte en regelmaat van een klooster.

Afbeelding

Engelen in Doorn

Wie is voor jou een engel? De mensen die een zorgvakantie houden op landgoed Hydepark in Doorn weten wel raad met die vraag. 'Op het moment staat er eentje naast mij.'

Afbeelding

Wijkagenten op sociale media voor beter contact met de wijk, maar ze moeten zich wel aan regels houden

Hoe ziet een werkdag van een wijkagent eruit? Verschillende agenten geven er een inkijkje van op sociale media. 'Het is een mooie manier om te laten zien wat wij doen. Je laat zo je gezicht zien en bent benaderbaar.'

Afbeelding

Huisvrouw zijn is eervol en verdient respect, vinden deze vrouwen. Op sociale media zijn 'tradwives' in

Online lijkt een groeiend aantal vrouwen te kiezen voor een traditionele levensstijl als moeder en huisvrouw. Ze delen recepten en schoonmaaktips, zijn kritisch op modern feminisme en noemen zichzelf #tradwives – traditionele vrouwen.

Afbeelding

'Naar de gemene deler toe'

Er is een gigantische hype rondom kunstmatige intelligentie. Maar veel blijft ook onbesproken. Tegenlicht beschouwt de onderliggende dynamieken en consequenties van AI-ontwikkeling.