Vanavond op tv: Een compilatie van anekdotes in Carnavalshart
Carnaval staat niet op de liturgische kalender van de Katholieke Kerk. Toch reiken de wortels van het populaire volksfeest tot in de Middeleeuwen. In de van oorsprong katholieke gebieden springt men jaarlijks even uit de band voor de bezinning begint. In samenwerking met L1 en Omroep Brabant zendt KRO-NCRV deze week ter voorbereiding de vijfdelige serie Carnavalshart uit.
- Michiel van Hout aangepast 11:31
Het circus Jeroen Bosch barst traditioneel los op de vooravond van de vastentijd, in Nederland in het oosten en vooral in het zuiden. Het woord carnaval is onlosmakelijk verbonden met het vasten erna: het Latijnse ‘carne vale’ betekent ‘vlees vaarwel’. In deze tijd van secularisatie lijken de drie dolle dagen van Vastenavond belangrijker dan de Veertigdagentijd die erop volgt. Voor hartstochtelijke carnavalisten is het niettemin jammer als het feest niet door kan gaan. Vorig jaar gooide het stormachtige weer roet in het eten. Dan maar in de beschutting van de cafés, dachten velen, zich onbewust van het rondwarende coronavirus. Na deze slechte ervaring stellen alle carnavalsverenigingen zich dit jaar voorzichtiger op. Wat is er nog wél mogelijk voor wie het zottenfestijn alleen digitaal mag vieren?
De serie Carnavalshart is een compilatie van anekdotes, kriskras door het zuiden van het land, over mensen bij wie het carnaval in het bloed zit en bij wie het bloed moet kruipen waar het niet gaan kan. Optochten gaan niet door en live hossen met fanfares of dweilorkesten is er niet bij. Toch blijken heel wat initiatieven een pleister op deze zere wond te leggen. Zo kun je terugkijken op oudere edities van het feest. Je kunt via livestream luisteren naar de rede van prins carnaval of de grappen van tonpraters en buutereedners. Later deze week is er ook aandacht voor concerten, kletstoernooien en wedstrijden voor miniatuur praalwagens of gedichten, met VVD-politicus Klaas Dijkhoff als onverwachte winnaar.
Vanavond is er aandacht voor een onmisbaar ingrediënt: muziek. Een van de grootste muziekfestivals in Nederland is het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Het LVK bestaat sinds 1976 en is, mede dankzij L1, uitgegroeid tot een van ‘s lands grootste tv-festivals. Het Nationale Songfestival ging ten onder, maar het LVK gaat door met jaarlijks zestig liedjes, drie halve finales én een finale met winnend carnavalslied. Zo blijft carnaval een feest van saamhorigheid en verbroedering. Schouders zijn er dit jaar niet voor de polonaise, maar wel om uit te huilen. Toch huist er in het carnavaleske hoofd en hart genoeg frisse moed om uit te zien naar volgend jaar. Dat blijkt wel uit de beelden en verhalen die aan bod komen in de serie Carnavalshart. Maar eerst nog vasten: dat kan immers ook digitaal.
Carnavalshart, kro-ncrv, npo 2, 18.20-18.40 uur.