'Mensen kijken altijd. Dat went nooit'
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio, televisie en internet?
In Je zal het maar hebben vertelt de 31-jarige Conchita over de lymfatische malformaties in haar gezicht. Toen zij werd geboren, bleek ze een fout in het lymfevaatsysteem te hebben, waardoor zij vochtophopingen in haar gezicht heeft. Talloze operaties volgden, waardoor het vocht voor een deel verdween. Conchita zou nog wel meer operaties willen krijgen, maar dat kan niet meer. 'Het vocht hoeft niet weg van mij, maar ik zou willen dat het wat minder wordt', zegt ze.
Conchita vindt het erg dat haar uiterlijk de aandacht trekt. 'Mensen kijken altijd. Dat went nooit', verzucht ze. Ook krijgt ze weleens lelijke opmerkingen naar haar hoofd geslingerd, vertelt een goede vriendin. Zo zei een vrouw een keer hardop: 'Ze is een monster', en dat terwijl Conchita's zoontje erbij was.
In haar puberteit was Conchita een 'ruziemakertje', zegt ze. 'Ik was niet bang om vijanden te maken', van zich afbijten was haar tweede natuur geworden. Ook haar zoon zei er voorheen iets van als mensen maar bleven kijken, zegt hij. Maar dat doet hij nu niet meer. 'Ik word er niet boos om', zegt het kind. 'Ik snap het wel. Want je ziet dit niet vaak.' Conchita hoopt dat er in de toekomst medicijnen ontwikkeld worden die het vocht voor een deel zullen laten verdwijnen. Tegelijkertijd is ze trots op zichzelf, op wat ze bereikt heeft. Ze verlangt er niet naar dat al het vocht zal verdwijnen. 'Mensen willen altijd maar meer, maar als je stabiel bent, en je kunt doen en laten wat je wilt, dan moet je toch blij kunnen zijn?'
In de donderdagavonduitzending van Op1 schoven twee jongeren aan om te vertellen wat de lockdown met hun generatie doet. Tijdens de eerste lockdown waren veel jongeren vol goede moed, maar 'het duurt te lang', zegt student Noor Menten. 'Je merkt dat iedereen een beetje wegkwijnt.' Volgens haar blowen studenten meer en laten ze vaker eten thuisbezorgen in plaats van dat ze zelf koken.
Kinderarts Annemarie van Bellegem ziet sinds de tweede lockdown een toename in het aantal patiënten met een eetstoornis. Dat baart haar zorgen, evenals het feit dat veel mensen in isolement zitten en hun nood minder snel wordt opgemerkt.
npo.nl