Luister naar

De man die 678 keer suïcide voorkwam

Recensie
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio, televisie en internet?
Wisanne de Reus
zaterdag 23 januari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld vpro

Samen met gids Hisa reist programmamaker Tom Waes door Japan. In de aflevering van 15 januari van Reizen Waes bracht hij een bezoek aan de Tojinbo-kliffen, een geliefde bestemming voor toeristen vanwege de prachtige natuur. Maar het natuurschoon heeft ook een andere kant. Ieder jaar komen er tientallen Japanners die geen uitweg meer zien naar de rotsen en springen naar beneden. Hisa vertelt dat de situatie nu wat beter is, maar Japan had jarenlang de meeste suïcides ter wereld.

Waes ontmoet de 74-jarige Yukio Shige. Al zestien jaar lang patrouilleert Shige iedere dag bij de Tojinbo-kliffen, in de hoop mensen tegen te komen die suïcide willen plegen en hen op andere gedachten te brengen. Waes vraagt hem hoe hij deze mensen kan herkennen, er lopen immers ook genoeg toeristen rond. Maar dat is niet moeilijk, zegt Shige. 'Je ziet dat ze lopen te denken', zegt hij. Bovendien: wie gekomen is om te sterven heeft niets bij zich, geen rugzak of telefoon.

Shige gebruikt altijd dezelfde openingszin: 'Je hebt het zeker lastig, ik kan vast wel iets voor je doen.' Door te luisteren en hulp te bieden, voorkwam hij 678 keer een suïcide. Dertien jaar geleden sprak hij de nu 45-jarige Moriyama aan, die schulden had en in het donker van de rotsen wilde springen. 'Als er iets ergs gebeurt, mag je het niet opgeven', zei Shige tegen hem en regelde schuldbemiddeling. 'Ik ben hem oneindig dankbaar', zegt Moriyama.


Deze week begon een nieuw seizoen van Het Familiediner, waarin Bert van Leeuwen familieruzies probeert op te lossen. Ariën wil graag dat het weer goed komt tussen zijn moeder Ria en diens zus Mary. Toen Leo, de man van Mary, in het ziekenhuis had gelegen, wilde Ria Mary opbeuren en zei: 'Kom op, hij is toch weer gerepareerd?' Maar Mary dacht dat Ria, die haar eigen man was verloren, bedoelde dat Mary niet zo moest zeuren omdat ze haar man nog had. Van Leeuwen zoekt beide zussen op, maar Mary reageert zeer afwijzend. Komt dit goed?

Worstel jij of worstelt iemand in je omgeving met depressie en/of suïcidale gevoelens? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113. Anoniem, gratis en 24/7.

npo.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grappige en ontroerende verhalen van ontmoetingen. 'Dit klinkt als een romcom'

Op het TikTok-account @meetcutesnyc vraagt de beheerder voorbijgangers op straat in New York hoe ze elkaar hebben ontmoet. Dit levert originele, ongemakkelijke en grappige verhalen op van verschillende mensen.

Afbeelding

Mee het klooster in

In een nieuw seizoen Kloostergasten verruilen presentatrice Astrid Joosten, cabaretier Viggo Waas, schrijfster en filmmaakster Marion Bloem en chef-kok Sharon de Miranda hun dagelijks leven vol drukte voor drie dagen in de stilte en regelmaat van een klooster.

Afbeelding

Engelen in Doorn

Wie is voor jou een engel? De mensen die een zorgvakantie houden op landgoed Hydepark in Doorn weten wel raad met die vraag. 'Op het moment staat er eentje naast mij.'

Afbeelding

Wijkagenten op sociale media voor beter contact met de wijk, maar ze moeten zich wel aan regels houden

Hoe ziet een werkdag van een wijkagent eruit? Verschillende agenten geven er een inkijkje van op sociale media. 'Het is een mooie manier om te laten zien wat wij doen. Je laat zo je gezicht zien en bent benaderbaar.'

Afbeelding

Huisvrouw zijn is eervol en verdient respect, vinden deze vrouwen. Op sociale media zijn 'tradwives' in

Online lijkt een groeiend aantal vrouwen te kiezen voor een traditionele levensstijl als moeder en huisvrouw. Ze delen recepten en schoonmaaktips, zijn kritisch op modern feminisme en noemen zichzelf #tradwives – traditionele vrouwen.

Afbeelding

'Naar de gemene deler toe'

Er is een gigantische hype rondom kunstmatige intelligentie. Maar veel blijft ook onbesproken. Tegenlicht beschouwt de onderliggende dynamieken en consequenties van AI-ontwikkeling.