Luister naar

Vandaag op televisie: Geen zin? Niet logeren!

Recensie
De jeugdserie De regels van Floor, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman, draait om de eigenwijze Floor. Net als volwassenen bedenken kinderen hun eigen regels, wat tot nieuwe inzichten leidt. Elke keer zien ze zich weer geconfronteerd met dilemma’s. Wat doe je als je ouders willen verhuizen en jij niet? Hoe is het om als kind model proberen te worden?
Hendriëlle de Groot
maandag 21 december 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld vpro / Menno Bouma

Het vierde seizoen van de populaire serie is in het voorjaar van 2021 op tv. Niet gek dus dat de VPRO in de aanloop daarnaartoe alle eerdere seizoenen opnieuw uitzendt. Dan ben je helemaal bij als het nieuwe seizoen begint.

In de aflevering van vanavond (uit seizoen 2) gaan de 12-jarige Hannah en Floor bij elkaar logeren. Floor is teleurgesteld als ze de volgende dag haar bed uitkomt, want tot haar verrassing is Hannah ineens spoorloos verdwenen. ‘Ze wilde haar huis, want ze had heimwee’, is de verklaring. Hannah was verdrietig en miste haar moeder heel erg. ‘Vroeger had iedereen weleens heimwee’, nuanceren de ouders van Floor.

Floor laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De volgende logeerpartij staat op de planning: ze gaat naar een andere vriendin. Wat onwennig komt Floor de camper binnen van Daphne. Haar vriendin verzamelt parfumflesjes. ‘Wil je ze ruiken?’, vraagt Daphne. ‘Nou, niet per se’, antwoordt Floor, maar ze laat zich toch overhalen. Het volgende voorstel dient zich aan: ‘Zullen we bloedsisters worden?’ Het houdt in dat ze met een naald in hun vinger prikken en zo een druppeltje bloed doorgeven aan de ander. Intussen zijn de ouders van Floor lekker uit eten in een prachtig restaurant, met bubbelbad. Floor heeft geen heimwee, maar hoelang gaat ze het volhouden? De verschillen tussen de twee huishoudens lijken onoverbrugbaar, zo zijn er aan tafel al strubbelingen of je ‘eet smakelijk’ moet zeggen of niet. En als Daphne een positieve opmerking maakt, is het gelijk: ‘Niet over jezelf opscheppen, Daphne.’ Ook staan op het corveerooster de taken nauwgezet verdeeld en moet je bij Daphne thuis voor straf extra vroeg naar bed als je je toetje niet opeet. Het lijkt wel alsof we dertig jaar teruggaan in de tijd. Ondanks dat ze zich er best ongemakkelijk over voelt, weet Floor zich er dapper doorheen te slaan.

De volgende dag staat Floor weer op de stoep bij haar ouders en dat brengt haar tot regel nummer 28: je moet nooit logeren als je liever thuis wilt slapen. We leren Floor kennen als een eigenzinnig meisje dat zich niet zomaar wat laat aanpraten. Ze heeft een creatieve geest en staat open voor het ontdekken van nieuwe dingen, wat de ene keer wel en de andere keer niet positief uitpakt.

Het is best vermakelijk om te zien hoe kinderen en hun ouders op elkaar reageren. Een fijn programma tussen al die zware kost op de televisie.

De regels van Floor, vpro, npo 3, 17.35-17.50 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aftocht uit Afghanistan

De VPRO zendt in twee delen de nieuwe docu Leaving Afghanistan uit. Een sterke titel met een dubbele betekenis. Gaat het om het vertrek van de geallieerden uit het land? Of lieten de geallieerden Afghanistan in de steek?

Afbeelding

Bloemist Jay geeft volgers inkijkje in zijn werk

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: filmpjes van Jay waarin hij zijn online volgers meeneemt in zijn werk als bloemist.

Afbeelding

Kinderen nemen kijkje in mortuarium: rondhuppelen op een plek waar veel volwassenen van gruwelen

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: kinderen krijgen een rondleiding in het mortuarium van het Radboudumc in Nijmegen. ‘Wat heb ik genoten’, schrijft Floortje.

Afbeelding

Monster of schepsel?

De film The Shape of Water is weinig hoopvol over de mens. Als de liefde wint, is dat slechts na een bittere strijd tegen het kwaad.

Afbeelding

zes seizoenen en een film

Al sinds de slotaflevering van de komische serie Community in 2015 wordt er door de makers en fans gesproken over een speelfilm. Nu, zeven jaar later, is de film eindelijk in de maak. Community volgt de egocentrische advocaat Jeff Winger (Joel McHale).

Afbeelding

Waarom Andrea Arnold vier jaar lang een koe filmde: ‘Wat is er mis met oud worden en sterven?’

Waarom besluit een gelauwerde Britse regisseur Hollywood te verruilen voor een boerderij in het Engelse Kent om vier jaar lang een koe te filmen? Vanaf vandaag draait Cow in de bioscoop. De eerste documentaire van Andrea Arnold (61).