Vanavond op televisie: De draagbare kerk

Recensie
Kerken moeten zichzelf opnieuw uitvinden door het coronavirus. Is dat een crisis of een kans, vraagt Jacobine Geel zich in deze aflevering af. Ze legt die vraag voor aan trendwatcher Adjiedj Bakas, dominee Rolinka Klein Kranenburg en Margo Merts-Tinga, regio-officier bij het Leger des Heils.
Harmke Zonnebeld
zaterdag 12 december 2020 om 02:00
Afbeelding
beeld kro-ncrv

Klein Kranenburg geeft niet direct haar eigen antwoord op die vraag, maar vertelt wel over hoe verschillend kerken omgaan met bijvoorbeeld de manier waarop ze hun kerkdiensten vormgeven en vaak ook streamen. ‘Ik ga nu vast geen vrienden maken’, waarschuwt ze, ‘maar sommige dingen vind ik heel kleurloos. Er staan veel goede theologen op de kansel, maar bij hen mis ik toch de snik.’ Gelukkig zijn er ook predikanten die haar positief verrassen en inspireren. ‘Maar de balans slaat wel wat door naar datgene waar ik niet zo vrolijk van word.’

Als dominee moet ze hard werken in deze tijd, ervaart ze. ‘Over alles wat we nu als kerk doen moet je vijf keer nadenken. Vieringen moeten geregeld worden: er moet een reserveringslink komen en je moet een..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie maanden in het donker in het onweerstaanbare Scandinavische noorden

Een vrouw staat met een kind op de heup in de deuropening. Een man loopt glimlachend op haar af. Het is een beeld uit Het Hoge Noorden, over Nederlanders in Noorwegen en Zweden. Maar niet alles is idyllisch.

Afbeelding

'Meldoria' is een nieuwe emotie van GPT-4. 'Dit is beter werk dan een mens zou kunnen leveren'

Het nieuwere GPT-4 zorgt voor zowel kansen als gevaren, en de reacties lopen uiteen. Zo is de chatbot tegenwoordig zelfs in staat om een nieuwe emotie te creëren. ‘Dat is ongelofelijk.'

Afbeelding

Door het graven in de familiegeschiedenis, wordt ook veel duidelijk over de geschiedenis in het algemeen

In Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders, wat deden ze? Vanavond gaat cabaretier, ondernemer en televisiemaker Joep van Deudekom op onderzoek uit.

Afbeelding

Uitvoerige geschiedenisles wordt met een Tom Waes-sausje toegankelijk gemaakt

Tom Waes is weer terug met een reisprogramma: een reis door de geschiedenis van Vlaanderen. Met Het Verhaal van Vlaanderen wil hij van abstracte geschiedenis iets meeslepends maken.

Afbeelding

Ernstig pestfilmpje raakt gevoelige snaar in Duitsland: 'Dit zijn gewoon sadisten'

Het is een video die weinigen koud zal laten. Een groepje meisjes omsingelt een ander meisje dat angstig om zich heen kijkt. Ook is te zien dat de pesters zich pas terugtrekken als een volwassene hen aanspreekt

Afbeelding

Bijna-doodervaring van Tim Hofman: 'Een automobilist reed twintig jaar geleden dwars door me heen'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: presentator Tim Hofman blikt terug op een ernstig ongeluk dat hem bijna zijn leven kostte.