Zondag op televisie: Graffiti met krijt

Recensie
Met zijn grafische, speels aandoende kunst veroverde hij in de jaren tachtig de artistieke wereldtop: Keith Haring. Nog voor hij 25 was, stond hij in alle bladen. Zijn filosofie is dat kunst zich altijd moet richten op de massa, in plaats van op de elite die kunst wel kan betalen en voor wie deze wel bereikbaar is. De traditionele kunstwereld snapte niet dat hij vond dat kunst toegankelijk moest zijn.
redactie nd
zaterdag 12 december 2020 om 02:00
beeld vrt

Hij groeide op in Kutztown, in Amerika. Van jongs af aan droomde hij ervan om kunstenaar te worden in Frankrijk. Hij was altijd bezig met tekenen, het maakte niet uit met welk papier. Vriend Kermit deelde dezelfde passie.

In het Arts and Crafts Centre in Pittsburgh kreeg hij een baan. De overzichtsvoorstelling van een van de kunstenaren vertoonde zo veel gelijkenissen met zijn eigen kunst, dat hij voor het eerst het gevoel kreeg dat wat hij maakte, iets voorstelde. De School of Visual Arts in New York trok hem aan. Het was een plaats waar veel mensen niet naartoe durfden, deze was vervallen en er was veel misdaad. Maar er was een geweldige funkscene en een underground-filmscene. Ook was er overal graffiti te zien. Haring sloot zich dan oo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aftocht uit Afghanistan

De VPRO zendt in twee delen de nieuwe docu Leaving Afghanistan uit. Een sterke titel met een dubbele betekenis. Gaat het om het vertrek van de geallieerden uit het land? Of lieten de geallieerden Afghanistan in de steek?

Afbeelding

Bloemist Jay geeft volgers inkijkje in zijn werk

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: filmpjes van Jay waarin hij zijn online volgers meeneemt in zijn werk als bloemist.

Afbeelding

Kinderen nemen kijkje in mortuarium: rondhuppelen op een plek waar veel volwassenen van gruwelen

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: kinderen krijgen een rondleiding in het mortuarium van het Radboudumc in Nijmegen. ‘Wat heb ik genoten’, schrijft Floortje.

Afbeelding

Monster of schepsel?

De film The Shape of Water is weinig hoopvol over de mens. Als de liefde wint, is dat slechts na een bittere strijd tegen het kwaad.

Afbeelding

zes seizoenen en een film

Al sinds de slotaflevering van de komische serie Community in 2015 wordt er door de makers en fans gesproken over een speelfilm. Nu, zeven jaar later, is de film eindelijk in de maak. Community volgt de egocentrische advocaat Jeff Winger (Joel McHale).

Afbeelding

Waarom Andrea Arnold vier jaar lang een koe filmde: ‘Wat is er mis met oud worden en sterven?’

Waarom besluit een gelauwerde Britse regisseur Hollywood te verruilen voor een boerderij in het Engelse Kent om vier jaar lang een koe te filmen? Vanaf vandaag draait Cow in de bioscoop. De eerste documentaire van Andrea Arnold (61).