Vanavond op televisie: ‘We deden maar wat’

Naast een titel die meer omschrijft dan pakt, is ook de opzet van EPodJN vreemd. De inmiddels 69-jarige Henny Huisman laat de jaren negentig herleven, toen hij furore maakte met zijn muziekprogramma’s. Huisman kijkt terug op de ontwikkelingen van die tijd, de taboes die toen doorbroken werden en zo de huidige cultuur hebben voorbereid. Daarbij schudt hij af en toe zijn geheel grijsloze hoofd. Al praat de presentator regelmatig met God sinds hij in 2003 voor de EO op zoek ging, het maakt hem op het gebied van seksualiteit nauwelijks kritischer.
Verantwoordelijk voor de interviews is de ruim dertig jaar jongere Marijn Frank, die zelf nog tiener was in de jaren negentig. Voor belegen jongeren (zoals Marijn) die in de jaren negentig opgroeiden is de toon van het programma vaak te kinderachtig. Voor kinderen met historische interesse zijn enkele afleveringen van het programma weer te expliciet. Hoewel de kijkwijzer 12 jaar en ouder aangeeft, kun je daar – zoals zo vaak – het beste een aantal jaar bij optellen.
Waar de onderwerpen en de behandeling daarvan in de meeste afleveringen semiserieus is, staat vanavond de oorlog in voormalig Joegoslavië op het programma. Op het eerste gezicht past dit heftige thema niet in de luchtige opzet. In de eerste helft van deze aflevering lijkt alles te botsen. Het is begrijpelijk waar het idee vandaan kwam om de interviews in een Chinees-Indisch restaurant te laten plaatsvinden. Het fenomeen van ‘de chinees’ kwam ook op in de jaren negentig en krijgt volgende week in de laatste aflevering speciale aandacht. Maar wie bij de VPRO heeft bedacht dat er iemand naar Gerri Eickhof wil luisteren, terwijl hij een grote loempia in zijn mond heeft?
Marijn stelt Gerri vervolgens de goede vraag hoe hij als presentator van het Jeugdjournaal de oorlog in voormalig Joegoslavië behapbaar maakte voor kinderen. Zijn repliek: ‘Dat weet ik niet, we deden eigenlijk maar wat.’ Een antwoord dat de redactie van EPodJN ook zou typeren.
In de tweede helft interviewt Marijn enkele ooggetuigen van de oorlog: zij vluchtten naar Nederland, waardoor ze hun tienerjaren in de jaren negentig hier doorbrachten. Naast positieve ervaringen over hun tijd in Nederland delen ze ook hoe de oorlog voor hen was. Hun getuigenis, ondersteund door livemuziek op de accordeon, maakt het vreemde programma onverwacht toch nog emotioneel.
Een Programma over de Jaren Negentig, vpro, npo 3, 21.55-22.30 uur