Luister naar

Vanavond op televisie: ‘We deden maar wat’

Recensie
Voor Een Programma over de Jaren Negentig (EPodJN) haalt de VPRO Henny Huisman letterlijk en figuurlijk uit de ijskast. Maar voor wie is de terugblik bedoeld?
redactie nd
donderdag 10 december 2020 om 03:00 aangepast 10:41
Afbeelding
beeld vpro

Naast een titel die meer omschrijft dan pakt, is ook de opzet van EPodJN vreemd. De inmiddels 69-jarige Henny Huisman laat de jaren negentig herleven, toen hij furore maakte met zijn muziekprogramma’s. Huisman kijkt terug op de ontwikkelingen van die tijd, de taboes die toen doorbroken werden en zo de huidige cultuur hebben voorbereid. Daarbij schudt hij af en toe zijn geheel grijsloze hoofd. Al praat de presentator regelmatig met God sinds hij in 2003 voor de EO op zoek ging, het maakt hem op het gebied van seksualiteit nauwelijks kritischer.

Verantwoordelijk voor de interviews is de ruim dertig jaar jongere Marijn Frank, die zelf nog tiener was in de jaren negentig. Voor belegen jongeren (zoals Marijn) die in de jaren negentig opgroeiden is de toon van het programma vaak te kinderachtig. Voor kinderen met historische interesse zijn enkele afleveringen van het programma weer te expliciet. Hoewel de kijkwijzer 12 jaar en ouder aangeeft, kun je daar – zoals zo vaak – het beste een aantal jaar bij optellen.

Waar de onderwerpen en de behandeling daarvan in de meeste afleveringen semiserieus is, staat vanavond de oorlog in voormalig Joegoslavië op het programma. Op het eerste gezicht past dit heftige thema niet in de luchtige opzet. In de eerste helft van deze aflevering lijkt alles te botsen. Het is begrijpelijk waar het idee vandaan kwam om de interviews in een Chinees-Indisch restaurant te laten plaatsvinden. Het fenomeen van ‘de chinees’ kwam ook op in de jaren negentig en krijgt volgende week in de laatste aflevering speciale aandacht. Maar wie bij de VPRO heeft bedacht dat er iemand naar Gerri Eickhof wil luisteren, terwijl hij een grote loempia in zijn mond heeft?

Marijn stelt Gerri vervolgens de goede vraag hoe hij als presentator van het Jeugdjournaal de oorlog in voormalig Joegoslavië behapbaar maakte voor kinderen. Zijn repliek: ‘Dat weet ik niet, we deden eigenlijk maar wat.’ Een antwoord dat de redactie van EPodJN ook zou typeren.

In de tweede helft interviewt Marijn enkele ooggetuigen van de oorlog: zij vluchtten naar Nederland, waardoor ze hun tienerjaren in de jaren negentig hier doorbrachten. Naast positieve ervaringen over hun tijd in Nederland delen ze ook hoe de oorlog voor hen was. Hun getuigenis, ondersteund door livemuziek op de accordeon, maakt het vreemde programma onverwacht toch nog emotioneel.

Een Programma over de Jaren Negentig, vpro, npo 3, 21.55-22.30 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'