Luister naar

Vanavond op tv: Leven met hiv

Recensie
Hoe is het om te leven met hiv? Hoe verwerk je die diagnose? Vertel je het aan vrienden en familie of houd je de uitslag geheim? Hoe ga je om met het stigma rond de ziekte? Al die vragen komen aan bod in I will speak, I will speak, een documentaire die de NTR al eerder uitzond in 2018.
Anca Boon
dinsdag 1 december 2020 om 03:00 aangepast 08:27
Fragment uit de documentaire I will speak, I will speak.
Fragment uit de documentaire I will speak, I will speak. beeld NTR

Documentairemakers Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren portretteerden voor I will speak, I will speak vijf van de 36,7 miljoen mensen die wereldwijd leven met hiv: George uit de Verenigde Staten, Srey uit Cambodja, Alyona en Dmitri uit Rusland, Shambala uit Zambia en Tom Hayes uit Engeland. De Britse Tom en Amerikaanse George hadden beiden wisselende homoseksuele contacten in de tijd dat ze met hiv besmet raakten. George kreeg het in de jaren tachtig, toen de ziekte net werd ontdekt. Toen hij positief testte, vertelden de artsen hem dat hij hooguit nog een paar jaar had te leven had. Voor veel mensen in zijn omgeving werd die prognose werkelijkheid. Tegen alle verwachtingen in, bleef George leven en vierde hij tijdens de opnamen zijn 58e verjaardag.

Virusremmende medicatie veranderde hiv/aids van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening. Maar die medicijnen hebben wel vervelende bijwerkingen, zo blijkt uit het verhaal van Britse Tom. Groot-Brittannië mag dan een land zijn dat trots is op zijn homo-emancipatie; als het gaat om openheid over hiv-positief zijn, dan is er nog veel te winnen. Tom begon een online blog om dat taboe te doorbreken, maar moet tegelijkertijd erkennen dat het een tijd duurde voor hij ‘voor de tweede keer uit de kast kwam’.

Shambala uit Zambia is, net als zoveel Afrikaanse kinderen, besmet geraakt tijdens de zwangerschap of de bevalling. De harde uitspraken van klasgenoten over hiv-positieve mensen zorgen ervoor dat ze haar positieve status angstvallig voor zich houdt. Haar beste vriendinnen en docenten weten niet beter dan dat ze een ziekelijke leerling is.

De Russische Alyona en Dmitri vormen op het eerste gezicht een doorsnee gezin, maar beiden zijn hiv-positief. Dmitri kan de besmetting terugvoeren op drugsgebruik in het verleden maar hoe Alyona besmet is geraakt, is onduidelijk. Ze kwam erachter toen ze zwanger was van haar oudste zoon, die gelukkig ziektevrij bleef.

De Cambodjaanse Srey raakte besmet door onbeschermde seks met Westerse toeristen. In het dagelijks leven hoeft hij geen geheim te maken van zijn positieve status, want zijn twee huisgenoten hebben ook hiv. Tegenover zijn familie ligt dat wel anders: zijn ouders en broers weten niet dat hij positief is.

Hoe verschillend de verhalen ook: iemand met het hiv-virus krijgt levenslang. De documentaire legt een vraag neer bij de kijker. Veroordelen we hen? Of kiezen we voor compassie?

2Doc: I will speak, I will speak, ntr, 23.25-00.20 uur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.