Vanavond op televisie: De frisse smaak van veen
We zijn de voeling met onze eigen bodem kwijt. Maar het is nog niet te laat. In het nieuwe programma Joël Lokaal maakt culinair journalist en tv-presentator Joël Broekaert als eenzame cowboy een roadtrip om te zien uit welke grond we zijn getrokken. Hij laat ons terugverlangen naar de natuur.
- Michiel van Hout aangepast 08:31
Waarin een klein land groot kan zijn: verscheidenheid. Op een minimum aan oppervlakte kent Nederland een maximum aan landschappen. Bijna alle verschillende bodemsoorten komen voor. We missen alleen steengronden, maar druiven gedijen toch niet bij ons klimaat.
De bodem van Nederland is zeer vruchtbaar en heeft bovendien een grote diversiteit in vruchtbaarheid. Helaas gaan door massaproductie en internationale handel veel specifieke kenmerken van grondsoorten verloren. Dat wat de Fransen ‘terroir’ noemen, al verwijst die term meestal naar wijn.
De streekgebonden smaak wint echter aan interesse, mede door de bewustwording over duurzaamheid en de globalisering. De tijd dat alleen macrobioten lokaal aten is voorbij. Culinair journalist Joël Bro..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .