Luister naar

Felbegeerde groene baret

Recensie
Het Korps Commandotroepen van de Nederlandse landmacht – ook wel bekend als de ‘Special Forces’ – bestaat uit een groep mannen en vrouwen die ‘geheime, risicovolle operaties waar ook ter wereld’ uitvoeren. Dat is in het kort de uitleg die wordt gegeven aan het begin van Kamp Van Koningsbrugge. Dat vraagt uiteraard om een uitstekende mentale en fysieke conditie. Alleen wie kan doorzetten tot het uiterste maakt kans om toe te treden tot dit gezelschap.
redactie nd
zaterdag 31 oktober 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld avrotros

De cijfers liegen er dan ook niet om: slechts 4 procent van degenen die beginnen aan de opleiding haalt uiteindelijk de felbegeerde groene baret. Zo’n gegeven maakt uiteraard nieuwsgierig voor een ieder met een krachtig lijf en een sterke psyche. Zou ik dit ook tot een goed einde kunnen brengen? Toen presentator Jeroen van Koningsbrugge deze vraag een paar maanden geleden stelde, meldden duizend potentiële gegadigden zich. Uit deze grote groep zijn de vijftien beste kandidaten geselecteerd. Zij mogen zich twee weken lang gaan onderdompelen in de harde wereld waarin de kernwaarden ‘moed', 'beleid', 'eer', 'trouw' en 'trots’ centraal staan. Het levert heerlijke televisie op die ook wat introspectief maakt: welke eigenschappen heb ik die zouden helpen bij het volbrengen van de opdrachten?

Een aardige vraag ook, omdat de kandidaten dan wel het nodige in huis hebben, maar gelijk al tegen hun grenzen aanlopen. Het zijn afgetrainde dames en heren die stuk voor stuk sporten doen als triatlon, kickboksen, fitness of crossfit. Je ziet fitte lijven en in korte gesprekjes, die voorafgaand aan hun twee weken zijn opgenomen, klinken kreten als 'nooit opgeven' en 'er voor meer dan honderd procent voor gaan'. Dat is allemaal leuk en aardig, maar als bij onderdelen als ‘beasting’ en ‘speedmars’ het uiterste van de kandidaten gevraagd wordt, zullen ze het waar moeten maken. In tien minuten omkleden, anderhalf uur lang tijgeren, opdrukken en in tien minuten een kuil graven die precies twee scheplengtes breed en lang is en één scheplengte diep. Sommigen doen het onverstoorbaar, anderen lopen keihard tegen hun grenzen op.

Ondertussen ga je als kijker ook inschatten. De dame die zich omschrijft als ‘preuts, christelijk meisje’ die wil bewijzen dat ze kan trainen ‘als een beest’ of de jonge man die jarenlang heeft gewerkt als topmodel. Staan ze op achterstand ten opzichte van de bankdirecteur met machtige armen of de moeder die rustig staat te squatten met haar dochter op haar rug? Het programma is gemaakt in samenwerking met Defensie en Het Korps Commandotroepen. Dat is slim, want het vormt mooie pr voor hun werk. Dit is een inkijkje dat je prima helpt inschatten of dit beroep wat voor je zou kunnen zijn.

Kamp Van Koningsbrugge, avrotros, npo 1, zaterdag 20.30-21.30 uur


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.