Honderd jaar Disneyfilms: een tijdlijn langs alle hoogte- en dieptepunten

Achtergrond
Van Mickey Mouse en Donald Duck tot Winnie the Pooh, Elsa en Iron Man. Al een eeuw lang roept de naam Disney bij jong en oud magische en nostalgische gevoelens op.
Jort van Slooten
woensdag 25 januari 2023 om 17:06 aangepast 26 januari 2023 08:59
Een standbeeld van Walt Disney en zijn co-creatie Mickey Mouse in Disneyland in Tokio.
Een standbeeld van Walt Disney en zijn co-creatie Mickey Mouse in Disneyland in Tokio. beeld afp / Yoshikazu Tsuno

The Walt Disney Company blaast op 16 oktober 2023 honderd kaarsjes uit. In de afgelopen eeuw kende het bedrijf, dat werd opgericht door de broers Roy en Walt Disney, vele hoogte- en dieptepunten. Van revolutionaire ideeën, pretparken en films die alle records braken, tot bittere stakingen en films die Disney uit schaamte nog altijd weigert te vertonen. 

Het startschot voor dit jubileumjaar wordt vrijdag gegeven in Anaheim, Californië, waar het eerste Disneypark ter wereld de deuren opende. Hoe twee broers en een getekende muis uitgroeiden tot een van de grootste en herkenbaarste mediabedrijven ter wereld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke nieuwe films moet je wel of niet zien? De recensenten van het Nederlands Dagblad praten je bij

De honderdste film van een acteerveteraan, twee keer een crime-noir - de een serieus, de ander komisch -, een onthutsende film over de MH17, en een veelbelovende rampenfilm blijkt zelf een ramp. Dit zijn de filmrecensies van deze week.

Afbeelding

In het vrolijke moordmysterie Mon Crime geeft de vrouw de mannen het nakijken

Acteren als beroep of als levensstijl? Madeleine kiest voor het laatste, in een ultieme poging haar carrière te redden. Het levert een verrukkelijk vrolijk verhaal op dat de vaart erin houdt en sprankelt tot het eind.

Afbeelding

Vechten voor de toekomst of vasthouden aan het verleden? In Leila's Brothers raakt een gezin verscheurd

Wat doe je als je werkloos bent? Vasthouden aan tradities waardoor je arm blijft of onconventionele beslissingen nemen voor een betere toekomst? Die keuze staat centraal in de film Leila's Brothers.

Afbeelding

De zinderende film Klondike schetst een onthutsend beeld van de oorlog in Oekraïne

Door de eenzijdige informatie en oorlogsretoriek zal het menigeen verbazen dat er nu al een film over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in de bioscoop kan draaien.

Afbeelding

Biedt de sciencefiction rampenfilm 65 een feest van herkenning of niets nieuws in het donker?

Door allerlei succesvolle ingrediënten samen te voegen, kan een nieuw brouwsel ontstaan dat meer is dan de som der delen of tenminste een feest van herkenning oproept. De makers van 65 verstaan die kookkunst.

Afbeelding

Shazam! Fury of the Gods: een vermakelijke superheldenfilm om morgen weer te vergeten

Tiener Billy Batson en de andere kinderen in het pleeggezin zijn inmiddels gewend aan hun superkrachten. Maar dan komen drie oude goden hun magie terugeisen.