Nog liever je vingers afknippen dan vrienden blijven in het zwartkomische The Banshees of Inisherin

Film
Kun je een vriendschap die al jaren duurt van de een op de andere dag opzeggen? Colm doet het en is tot veel bereid om dit zijn voormalige en steeds wanhopiger vriend Padraic duidelijk te maken. Het resulteert in een nogal maf verhaal dat de kijker toch weet te raken.
The Banshees of Inisherin
genre:
  • Komedie
  • Drama
aanbieder:
  • In de bioscoop
Jaap-Harm de Jong
woensdag 25 januari 2023 om 17:06 aangepast 2 februari 2023 15:39
Aardig zijn klinkt als iets viezigs in The Banshees of Inisherin
Aardig zijn klinkt als iets viezigs in The Banshees of Inisherin beeld the walt disney company

Elke dag om klokslag twee uur in de middag drinken Padraic en Colm een pintje in de plaatselijke pub. Ze wonen op een afgelegen eiland voor de Ierse kust. Het is 1923 en vanaf het vasteland vangen ze signalen op van de Burgeroorlog die daar woedt. Op Inisherin zal ook een strijd gaan losbarsten, op kleine schaal, maar met indringende gevolgen. Opeens wil Colm zijn oude vriend niet meer te woord staan. Vertwijfeld vraagt Padraic zich af of ze ruzie hebben gehad. 

Hij kan het zich niet herinneren, maar omdat hij niet zeker weet wat hij in dronken toestand mogelijk gezegd of gedaan heeft, biedt hij toch zijn excuses aan. Colm blijft onverzettelijk. Het is klaar. Over en uit. Het saaie geklets van zijn vriend, daar heeft hij geen tijd meer vo..