Bij de film R.M.N. loop je het risico deze in alle zelfgenoegzaamheid alsnog verkeerd te begrijpen

Recensie
In een Roemeense dorpsgemeenschap ontstaat hevige onrust als de plaatselijke broodfabriek noodgedwongen Aziatische arbeidsmigranten aanneemt.
Jaap-Harm de Jong
woensdag 30 november 2022 om 17:27
Afbeelding
beeld september film

Al vanaf het begin van R.M.N. komen onderhuidse spanningen aan de oppervlakte. Matthias neemt ontslag in Duitsland en reist terug naar Roemenië, Transsylvanië om precies te zijn. Daar blijkt zijn zoontje Rudi de wandeltocht naar school, dwars door het bos, niet meer alleen te durven maken. Hij heeft iets gezien wat hem angst aanjaagt en zwijgzaam maakt. Hoe hard Matthias ook probeert van zijn zoon een echte vent te maken – samen vuur maken, op pad met een geweer –, zijn pogingen lijken vooralsnog vergeefs. 

Als je verder kijkt, kun je je afvragen of angst niet met de bredere gemeenschap verweven is. Matthias zoekt zijn oude geliefde Csilla op. Zij is leidinggevende in de plaatselijke broodfabriek. Doordat steeds meer mensen zoals Matthias..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste en slechtste nieuwe films om dit weekend in de bioscoop of op de bank te kijken

Het einde van een vriendschap heeft desastreuze gevolgen, een islamitisch gezin 'verwelkomt' hun Joodse schoonzoon en een kritische geanimeerde documentaire die nooit in China gemaakt kon worden. Dit zijn de filmrecensies van deze week.

Afbeelding

Een Islamitisch gezin botst met hun spek-etende Joodse schoonzoon in de Netflixfilm You People

In de alternatieve romantische komedie You People botsen culturen als vanouds, al is het deze keer op het scherp van de snede.

Afbeelding

Kleine actie tegen een groot systeem in de geanimeerde documentaire Eternal Spring

Een Mandarijn gesproken documentaire die zich kritisch uitlaat over de Chinese dictatuur: zo’n film kun je niet in China zelf maken.

Afbeelding

In de vreselijke komedie Shotgun Wedding neemt een bruidspaar het op tegen klungelige piraten

De 53-jarige actrice Jennifer Lopez trouwt als Darcy met control freak Tom. Hij wordt gespeeld door de 50-jarige Josh Duhamel. Ondanks dat ze er beiden nog fit uitzien, lukt het ze nergens om je te overtuigen dat ze in de film als dertigers voor het eerst in het huwelijksbootje..

Afbeelding

Honderd jaar Disneyfilms: een tijdlijn langs alle hoogte- en dieptepunten

Van Mickey Mouse en Donald Duck tot Winnie the Pooh, Elsa en Iron Man. Al een eeuw lang roept de naam Disney bij jong en oud magische en nostalgische gevoelens op.

Afbeelding

Nog liever je vingers afknippen dan vrienden blijven in het zwartkomische The Banshees of Inisherin

Kun je een vriendschap die al jaren duurt van de een op de andere dag opzeggen? Colm doet het en is tot veel bereid om dit zijn voormalige en steeds wanhopiger vriend Padraic duidelijk te maken. Het resulteert in een nogal maf verhaal dat de kijker toch weet te raken.