De schurk spelen valt Ralph Fiennes zwaar. Toch doet hij het in zwartkomische horrorfilm The Menu

Recensie
Hij is wereldberoemd als droogkomische hoteleigenaar en als de baas van James Bond. Maar vaker nog speelt hij enorme slechteriken, zoals Voldemort in Harry Potter en een SS-officier in Schindler’s List. Vanaf vandaag is Ralph Fiennes opnieuw te zien als schurk in de zwartkomische horrorfilm The Menu.
Jort van Slooten
woensdag 23 november 2022 om 20:43 aangepast 24 november 2022 11:33
Volgens Ralph Fiennes knoeit het spelen van de schurk met je hoofd.
Volgens Ralph Fiennes knoeit het spelen van de schurk met je hoofd. beeld disney

Zoals zoveel Britse acteurs begon Ralph Fiennes (59) op het toneel als Shakespeare-acteur. Zijn speelfilmdebuut maakte hij in 1992 als romantische held die verandert in een wraakzuchtige schurk in kostuumdrama Wuthering Heights. Een matig ontvangen film, maar wel een die regisseur Steven Spielberg overtuigde van het talent van de Engelsman. 

Zo leerde de wereld Fiennes een jaar later kennen in misschien wel zijn beste rol. In Holocaustdrama Schindler’s List speelt hij de knappe, maar zeer wrede Amon Goeth: een commandant in een Pools concentratiekamp. Juist door Goeth te spelen als een uiterst menselijk en complex personage, maakt Fiennes van hem een van de meest ijzingwekkende verbeeldingen van het kwaad. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke nieuwe films en series mag je dit weekend niet missen? Dit zijn onze tips en afraders

Het beste restaurant waar je nooit wil eten, de onnavolgbare Netflixserie 1899 en vijf sterren voor een Pinocchio-film. Dit zijn de film- en serierecensies van het Nederlands Dagblad van deze week.

Afbeelding

De schurk spelen valt Ralph Fiennes zwaar. Toch doet hij het in zwartkomische horrorfilm The Menu

Hij is wereldberoemd als droogkomische hoteleigenaar en als de baas van James Bond. Maar vaker nog speelt hij enorme slechteriken, zoals Voldemort in Harry Potter en een SS-officier in Schindler’s List.

Afbeelding

In de MeToo film She Said neemt de pers het op tegen Harvey Weinstein

Hoewel Hollywood geldt als de ‘crime scene’ van #MeToo tonen filmstudio’s steeds meer interesse voor de machtige media-beweging. Al is het maar om te tonen aan de ‘deugende kant’ te staan.

Afbeelding

Wakker worden in een vreemde wereld in mysterieuze Netflixthriller 1899

De duistere en enigszins trage serie 1899 strooit zo kwistig met mysterieuze aanwijzingen dat je als kijker het spoor compleet bijster raakt. De hoge inzet is prijzenswaardig, de steeds lastiger te volgen uitwerking teleurstellend.

Afbeelding

De kleurrijke Disneyfilm Strange World waarschuwt voor een naderende ramp

Hoe maak je een film over zo’n zwaar onderwerp als de klimaatramp boeiend genoeg voor een publiek van jong en oud? Humor werkt altijd, maar botst dat niet met de ernst van de klimaatcrisis?

Afbeelding

Waarom Guillermo del Toro’s duistere, maar vriendelijke film de beste Pinocchio verfilming is

‘Het verhaal van Pinocchio is niet kapot te krijgen.’ Dat kopte deze krant toen in september de zielloze herbewerking van de Disneyanimatiefilm verscheen. Wat er mogelijk is wanneer je wel je best doet, bewijst het ijzersterke Guillermo del Toro’s Pinocchio.