Vorige week vertrok een wel heel bijzondere astronaut richting de maan: Shaun het Schaap

Recensie
De reis van Shaun het Schaap naar de ruimte is ‘one small step for men, but a giant leap for lambkind’ aldus ruimtevaartorganisatie European Space Agency (ESA). Het is niet het eerste ruimteavontuur voor Shaun. In A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon - in Nederland verschenen als Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap - bracht Shaun ook al een kort bezoek aan de ruimte.
Jort van Slooten
woensdag 23 november 2022 om 15:29
Shaun het Schaap voor een schaalmodel van de maancapsule Orion.
Shaun het Schaap voor een schaalmodel van de maancapsule Orion. beeld esa

In een onbemande raket zo groot als de Domtoren vertrok vorige week woensdag een wel heel bijzondere astronaut richting de maan: Shaun het Schaap. De wollige passagier is onderdeel van de onbemande missie Artemis I. Een eerste testvlucht die in de nabije toekomst bemande maanmissies mogelijk moet maken. Doel van de missie is testen hoe sterk de zwaartekracht van de maan is en hoeveel energie nodig is om in een baan rond de maan te blijven. 

Shaun hoeft niet veel te doen: de vlucht wordt vanaf de aarde bestuurd. Toch heeft Shaun een speciale extra opdracht. ‘We zijn er vrij zeker van dat de maan niet gemaakt is van kaas’, schrijft de European Space Agency (ESA) op hun website. ‘Maar voor zover wij weten heeft nog nooit een astronaut de maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gemoedelijke drugswereld

Als Earl Stone rondrijdt in zijn pick-uptruck klinkt op de radio: ‘Jesus says He came to seek and save that what’s lost.’ Het is maar een flard, maar bij uitstek van toepassing op wat er zich afspeelt in The Mule.

Afbeelding

Welke films moet je dit weekend zien in de bioscoop? Dit vinden onze recensenten

Een vrije kijk op het leven van Emily Brontë, een kerstman met agressieproblemen, een pilotenfilm die maar niet van de grond komt en een jong stel gaat letterlijk tot het bot. Deze films zijn nu te zien in de bioscoop.

Afbeelding

Eerbetoon aan pilootpionier komt niet goed van de grond in de matige pilotenfilm Devotion

Na Top Gun: Maverick is Devotion de tweede pilotenfilm van het jaar. Hoewel de films in verschillende tijden spelen - respectievelijk het heden en de jaren vijftig - is er veel overlap tussen de films.

Afbeelding

In Bones and All gaat een jong stel letterlijk tot op het bot

Bones and All is een roadmovie, liefdesverhaal en coming-of-age ineen, maar een ander genre overheerst: horror. En dan specifiek de gruwel van het kannibalisme, een nogal ongelukkig gekozen metafoor.

Afbeelding

Bij de film R.M.N. loop je het risico deze in alle zelfgenoegzaamheid alsnog verkeerd te begrijpen

In een Roemeense dorpsgemeenschap ontstaat hevige onrust als de plaatselijke broodfabriek noodgedwongen Aziatische arbeidsmigranten aanneemt. Angstig worden ze van dat wat anders is.

Afbeelding

In deze film is Emily Brontë een vrijgevochten en vrijdenkende vrouw, wars van blind geloof

De drie gezusters Brontë behoren tot de meest gewaardeerde schrijfsters aller tijden. Emily heeft altijd bekend gestaan als de vreemde zus, die zich verlegen afzonderde. Maar wat als dit beeld gecensureerd is door oudste zus Charlotte?