Kim en haar varken verdienen een betere film dan M’n Beessie en ik

Recensie
Er staat een oude gele stationwagen in een rustige straat met rijtjeshuizen geparkeerd. De achterklep staat open en een zwart, gevuld krat staat er naast op de grond.
Boaz van Luijk
donderdag 29 september 2022 om 12:41
Afbeelding
beeld cinema delicatessen

We zien een vrouw op haar knieën uit de achterbak kruipen. Ze heeft een kleed op de bodem gelegd. Vanachter een geparkeerde auto komt een varken aangekuierd. ‘Kom’, zegt de vrouw en gooit een koekje in de achterbak. Het varken klimt met behulp van een laatste zet van de vrouw in de auto.

Het is dit beeld en de vele andere scènes waarin de twee figureren die de documentaire van Johan Kramer moeten dragen. Voor de rest is de documentaire een saaie caleidoscoop van (bijzondere) huisdieren en hun verzorgers. Want terwijl het verhaal van Kim en haar varken Frans diepte krijgt en je hun unieke band meebeleeft, zijn de andere geportretteerde dieren en mensen minder uitgediept. Zo zien we onder meer een instagramkat, een verzamelaar van naaktkatt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Emancipation behoudt een slaaf zijn geloof, ook al citeren de slavendrijvers uit dezelfde Bijbel

Emancipation, de nieuwe film van Will Smith, heeft een les voor de wereld om nooit te vergeten. Als producent en acteur sloeg Smith de handen ineen met Antoine Fuqua, die nog geen film over slavernij had gemaakt.

Afbeelding

Zelf beslissen over je eigen lichaam in abortusdrama Call Jane

De film Call Jane gaat over een Amerikaanse groep vrouwen die tegen betaling abortus en nazorg aanbieden. Hoe gaat de film om met dit gevoelig liggende onderwerp?

Afbeelding

Krokodil met zangtalent swingt de pan uit in familiefilm Lyle Lyle Crocodile

Opnieuw vindt een kinderprentenboek uit de jaren zestig zijn weg naar het grote doek. Het stralende resultaat laat je met andere ogen kijken naar de(ze) krokodil.

Afbeelding

Leed is niet te vergelijken, maar Armageddon Time doet het toch

Armageddon Time duikt op in veel lijstjes van beste films uit 2022. In sommige opzichten is dat begrijpelijk. Maar is die hoge waardering terecht?

Afbeelding

Een Hitler-kenner die geen Duits spreekt, slaat op de vlucht voor de dood in Netflixfilm White Noise

White Noise is een knotsgek verhaal met een serieuze ondertoon. Bij vlagen zo absurdistisch dat het onbegrijpelijk wordt, maar dan weer pijnlijk actueel ondanks de setting in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Afbeelding

Gemoedelijke drugswereld

Als Earl Stone rondrijdt in zijn pick-uptruck klinkt op de radio: ‘Jesus says He came to seek and save that what’s lost.’ Het is maar een flard, maar bij uitstek van toepassing op wat er zich afspeelt in The Mule.