De macht van kunst in documentaire Napoleon: In the Name of Art

Recensie
Heeft topacteur Jeremy Irons zijn roeping gemist? Aan het einde van zijn interdisciplinaire les in kunstgeschiedenis – die voorbij vliegt – zie je uit naar zijn volgende college.
Michiel van Hout
woensdag 28 september 2022 om 17:45 aangepast 29 september 2022 11:43
Afbeelding
beeld pom benelux

Jeremy Irons is een van de slechts negen acteurs die de ‘drievoudige kroon’ van acteren heeft gewonnen: een Oscar (film), een Tony (theater) en een Emmy (tv), ook voor zijn werk als verteller. Wie hem niet kent van zijn indrukwekkende rollen in Brideshead Revisited, The Mission, The Borgias of Munich: Edge of War, waarin hij de Britse minister-president Chamberlain vertolkte, kent vast zijn stem als Scar uit The Lion King. Zijn diepe bariton is ooit door een recensent omschreven als ‘slagroom met glassplinters die riekt naar magnifieke snoodheid’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gemoedelijke drugswereld

Als Earl Stone rondrijdt in zijn pick-uptruck klinkt op de radio: ‘Jesus says He came to seek and save that what’s lost.’ Het is maar een flard, maar bij uitstek van toepassing op wat er zich afspeelt in The Mule.

Afbeelding

Welke films moet je dit weekend zien in de bioscoop? Dit vinden onze recensenten

Een vrije kijk op het leven van Emily Brontë, een kerstman met agressieproblemen, een pilotenfilm die maar niet van de grond komt en een jong stel gaat letterlijk tot het bot. Deze films zijn nu te zien in de bioscoop.

Afbeelding

Eerbetoon aan pilootpionier komt niet goed van de grond in de matige pilotenfilm Devotion

Na Top Gun: Maverick is Devotion de tweede pilotenfilm van het jaar. Hoewel de films in verschillende tijden spelen - respectievelijk het heden en de jaren vijftig - is er veel overlap tussen de films.

Afbeelding

In Bones and All gaat een jong stel letterlijk tot op het bot

Bones and All is een roadmovie, liefdesverhaal en coming-of-age ineen, maar een ander genre overheerst: horror. En dan specifiek de gruwel van het kannibalisme, een nogal ongelukkig gekozen metafoor.

Afbeelding

Bij de film R.M.N. loop je het risico deze in alle zelfgenoegzaamheid alsnog verkeerd te begrijpen

In een Roemeense dorpsgemeenschap ontstaat hevige onrust als de plaatselijke broodfabriek noodgedwongen Aziatische arbeidsmigranten aanneemt. Angstig worden ze van dat wat anders is.

Afbeelding

In deze film is Emily Brontë een vrijgevochten en vrijdenkende vrouw, wars van blind geloof

De drie gezusters Brontë behoren tot de meest gewaardeerde schrijfsters aller tijden. Emily heeft altijd bekend gestaan als de vreemde zus, die zich verlegen afzonderde. Maar wat als dit beeld gecensureerd is door oudste zus Charlotte?