Waarom kunnen we onze ogen niet afhouden van spektakel?

Recensie
De bijbeltekst waarmee Nope opent, voorspelt weinig goeds: ‘Ik zal je onder vuil bedelven, je belachelijk maken, je te kijk zetten.’ (Nahum 3:6)
Jort van Slooten
donderdag 18 augustus 2022 om 08:32
Afbeelding
beeld universal pictures

In het Engels: ‘I will make you a spectacle’. Dat spektakel levert en bekritiseert regisseur Jordan Peele in zijn beklemmende genreoverstijgende film Nope.  

Broer en zus OJ en Emerald Haywood (Daniel Kaluuya en Keke Palmer) zijn paardentrainers in Hollywood. Wanneer OJ en zijn vader buiten op de ranch staan, regent het ineens sleutels en kleingeld. Een muntje treft OJ’s vader dodelijk. Domme pech luidt de verklaring. Het moet wel een vliegtuig zijn die een deel van zijn lading verloren is. 

Een acceptabele verklaring, tot OJ ‘s avonds ineens een mysterieus object achter een wolk ziet glijden. Hij is overtuigd dat het gaat om een vliegende schotel. In plaats van dat broer en zus maken dat ze wegkomen, besluiten ze te proberen om de UFO op ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke films moet je dit weekend wel of juist niet kijken? Dit zijn de filmrecensies van deze week

Een MeToo nachtmerrie, een romantische komedie twintig jaar in de maak, een topacteur die een topdocent blijkt, een varken als huisdier en een verhaal met oudtestamentische proporties. Deze films kan je nu zien, thuis of in de bioscoop.

Afbeelding

Kim en haar varken verdienen een betere film dan M’n Beessie en ik

Vanachter een geparkeerde auto komt een varken aangekuierd. ‘Kom’, zegt de vrouw en gooit een koekje in de achterbak. Het varken klimt met behulp van een laatste zet van de vrouw in de auto.

Afbeelding

Bo, een sfeervol, maar zwaar Nederlands drama dat je niet loslaat

In de film Bo gaat de titelheld op zoek naar het graf van haar vader in Georgië. Bo’s zoektocht naar wie haar vader was laat je nadenken over wie je eigen vader was (of is) en hoe je als ouder zelf herinnerd wilt worden.

Afbeelding

De macht van kunst in documentaire Napoleon: In the Name of Art

Heeft topacteur Jeremy Irons zijn roeping gemist? Aan het einde van zijn interdisciplinaire les in kunstgeschiedenis - die voorbij vliegt - zie je uit naar zijn volgende college.

Afbeelding

Liefde kent geen leeftijd in positieve romantische komedie Ticket to Paradise

Goede vrienden Julia Roberts en George Clooney spelen in Ticket to Paradise voor het eerst samen in een romcom. Maar zijn ze daar nu, op hun 55e en 61e, niet te oud voor?

Afbeelding

Een selectief beeld van Marilyn Monroe in zwaarbeladen en expliciete Netflixfilm Blonde

Zestig jaar na haar dood fascineert Marilyn Monroe nog steeds. Al werd ze slechts 36 jaar, de actrice blijft aandacht trekken. Genoeg reden voor alweer een film over haar geheimzinnige leven.