Steeds hoger, sneller, extremer in animatiefilm over Mount Everest

Recensie
Le Sommet des Dieux voert je op overtuigende en indrukwekkende wijze naar de ijzingwekkende toppen van de hoogste bergen, maar onderzoekt niet diepgaand genoeg de drang om daar te komen.
Jaap-Harm de Jong
donderdag 18 augustus 2022 om 08:20
Afbeelding
beeld lumière

Afgelopen vakantie staarde ik vanaf een kilometers hoge berg de diepte en de verte in. Het uitzicht was overweldigend en door wat hoogtevrees ook best beangstigend. Wat ik toen niet had kunnen vermoeden is dat animatiefilm Le Sommet des Dieux een soortgelijk gevoel zou veroorzaken. Toch zijn de verwikkelingen van fotograaf Fukamachi – hij fotografeert hoe anderen bergen bedwingen – dusdanig geloofwaardig in beeld gebracht dat je regelmatig de adem even inhoudt. 

Het verhaal, gebaseerd op een manga (de Japanse versie van een stripverhaal) van de tekenaar Jiro Taniguchi, begint bij de Engelse bergbeklimmer George Mallory. Deze leefde werkelijk en stierf tijdens een beklimming van de Mount Everest in 1924. Of hij de top bereikte is de vraag ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke nieuwe films en series zijn je tijd waard? Dit zijn de recensies van deze week

Een muzikale oorlogsfilm over IS, een tamme Francine Rivers’ verfilming, een opborrelende paniekaanval, omvergelopen door een koe en nu al een dramaserie over Boris Johnson. Dit zijn de films en series van deze week.

Afbeelding

Deze dramaserie over de pas vertrokken Boris Johnson komt net een paar maanden te vroeg

Vorige maand nam Boris Johnson afscheid als premier van het Verenigd Koninkrijk. Nu al verschijnt This England, een miniserie over zijn regeringsperiode.

Afbeelding

Uitgekiende stukjes bloot in de tamme boekverfilming van Francine Rivers’ Redeeming Love

Francine Rivers brak begin jaren negentig door als christelijk schrijfster met het boek Bevrijdende liefde (drie miljoen verkochte exemplaren!), dat het Bijbelboek Hosea vertaalt naar een liefdesverhaal in de negentiende eeuw.

Afbeelding

In één ononderbroken shot borrelen tot een explosief kookpunt: Boiling Point is een filmische paniekaanval

Op de drukste dag van het jaar loopt de spanning in een restaurant hoog op. De opbouw naar dit kookpunt is gefilmd in één shot.

Afbeelding

Zonder na te denken een pak melk kopen, lukt niet meer na het zien van de documentaire Cow

Melkkoe Luma heeft haar pasgeboren kalf nog maar pas schoongelikt of ze wordt alweer weggeleid naar de melkmachine. Haar kalfje blijft achter, terwijl je Luma luid hoort loeien. Mist Luma haar kind echt? Of projecteer je als mens je eigen emoties op de dieren?

Afbeelding

Kan wie in de fuik van ISIS zwemt ooit ontsnappen? De film Rebel drukt je steeds verder in het nauw

Twee broers raken, tegen wil en dank, verstrikt in het web van een terreurorganisatie. De Syriëganger, zo blijkt, kan met heel verschillende intenties in de oorlog terechtkomen. Kan wie in de fuik is gezwommen daar ook weer uit komen?