Steeds hoger, sneller, extremer in animatiefilm over Mount Everest

Recensie
Le Sommet des Dieux voert je op overtuigende en indrukwekkende wijze naar de ijzingwekkende toppen van de hoogste bergen, maar onderzoekt niet diepgaand genoeg de drang om daar te komen.
Jaap-Harm de Jong
donderdag 18 augustus 2022 om 08:20 aangepast 15:30
Afbeelding
beeld lumière

Afgelopen vakantie staarde ik vanaf een kilometers hoge berg de diepte en de verte in. Het uitzicht was overweldigend en door wat hoogtevrees ook best beangstigend. Wat ik toen niet had kunnen vermoeden is dat animatiefilm Le Sommet des Dieux een soortgelijk gevoel zou veroorzaken. Toch zijn de verwikkelingen van fotograaf Fukamachi – hij fotografeert hoe anderen bergen bedwingen – dusdanig geloofwaardig in beeld gebracht dat je regelmatig de adem even inhoudt. 

Het verhaal, gebaseerd op een manga (de Japanse versie van een stripverhaal) van de tekenaar Jiro Taniguchi, begint bij de Engelse bergbeklimmer George Mallory. Deze leefde werkelijk en stierf tijdens een beklimming van de Mount Everest in 1924. Of hij de top bereikte is de vraag ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gemoedelijke drugswereld

Als Earl Stone rondrijdt in zijn pick-uptruck klinkt op de radio: ‘Jesus says He came to seek and save that what’s lost.’ Het is maar een flard, maar bij uitstek van toepassing op wat er zich afspeelt in The Mule.

Afbeelding

Welke films moet je dit weekend zien in de bioscoop? Dit vinden onze recensenten

Een vrije kijk op het leven van Emily Brontë, een kerstman met agressieproblemen, een pilotenfilm die maar niet van de grond komt en een jong stel gaat letterlijk tot het bot. Deze films zijn nu te zien in de bioscoop.

Afbeelding

Eerbetoon aan pilootpionier komt niet goed van de grond in de matige pilotenfilm Devotion

Na Top Gun: Maverick is Devotion de tweede pilotenfilm van het jaar. Hoewel de films in verschillende tijden spelen - respectievelijk het heden en de jaren vijftig - is er veel overlap tussen de films.

Afbeelding

In Bones and All gaat een jong stel letterlijk tot op het bot

Bones and All is een roadmovie, liefdesverhaal en coming-of-age ineen, maar een ander genre overheerst: horror. En dan specifiek de gruwel van het kannibalisme, een nogal ongelukkig gekozen metafoor.

Afbeelding

Bij de film R.M.N. loop je het risico deze in alle zelfgenoegzaamheid alsnog verkeerd te begrijpen

In een Roemeense dorpsgemeenschap ontstaat hevige onrust als de plaatselijke broodfabriek noodgedwongen Aziatische arbeidsmigranten aanneemt. Angstig worden ze van dat wat anders is.

Afbeelding

In deze film is Emily Brontë een vrijgevochten en vrijdenkende vrouw, wars van blind geloof

De drie gezusters Brontë behoren tot de meest gewaardeerde schrijfsters aller tijden. Emily heeft altijd bekend gestaan als de vreemde zus, die zich verlegen afzonderde. Maar wat als dit beeld gecensureerd is door oudste zus Charlotte?