Regisseur Wolfgang Petersen hechtte aan rechtgeaarde helden en duidelijke scheidslijnen tussen goed en fout

Achtergrond
Regisseur Wolfgang Petersen, afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden, vergat nooit de allereerste Amerikaanse vertoning van Das Boot, in 1982. Hoe het publiek in Los Angeles luid applaudisseerde toen bij aanvang van zijn West-Duitse oorlogsklassieker in beeld verscheen dat er van de 40.000 Duitse duikboot-bemanningsleden 30.000 omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo was het sentiment: dode Duitsers, dat was iets goeds.
Bor Beekman / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 20:38
Wolfgang Petersen in 2010.
Wolfgang Petersen in 2010. beeld epa / Manuel Bruque

Maar na afloop van Petersens meesterlijk claustrofobisch in beeld gebrachte film over de bemanning van de U-96-onderzeeër, naar de autobiografische oorlogsroman van Lothar-Günther Buchheim, volgde een staande ovatie van de Amerikanen. ‘Het vijandige publiek maakte een draai’, zei de regisseur er later over. En leek zich zelfs te kunnen verplaatsen in ‘de nazi’s’, die in hun onderwaterdoodskist een verloren strijd voeren, en in de film ook lang niet allemaal fan van de Führer blijken.

Das Boot, een loeispannende thriller zonder goede afloop, was ook een getuigenis van het gebrek aan ideologische beleving van de onderzeetak van de Duitse Kriegsmarine. Gefilmd met een revolutionair camerasysteem voor de krappe ruimte door de Duitse ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke films moet je dit weekend wel of juist niet kijken? Dit zijn de filmrecensies van deze week

Een MeToo nachtmerrie, een romantische komedie twintig jaar in de maak, een topacteur die een topdocent blijkt, een varken als huisdier en een verhaal met oudtestamentische proporties. Deze films kan je nu zien, thuis of in de bioscoop.

Afbeelding

Kim en haar varken verdienen een betere film dan M’n Beessie en ik

Vanachter een geparkeerde auto komt een varken aangekuierd. ‘Kom’, zegt de vrouw en gooit een koekje in de achterbak. Het varken klimt met behulp van een laatste zet van de vrouw in de auto.

Afbeelding

Bo, een sfeervol, maar zwaar Nederlands drama dat je niet loslaat

In de film Bo gaat de titelheld op zoek naar het graf van haar vader in Georgië. Bo’s zoektocht naar wie haar vader was laat je nadenken over wie je eigen vader was (of is) en hoe je als ouder zelf herinnerd wilt worden.

Afbeelding

De macht van kunst in documentaire Napoleon: In the Name of Art

Heeft topacteur Jeremy Irons zijn roeping gemist? Aan het einde van zijn interdisciplinaire les in kunstgeschiedenis - die voorbij vliegt - zie je uit naar zijn volgende college.

Afbeelding

Liefde kent geen leeftijd in positieve romantische komedie Ticket to Paradise

Goede vrienden Julia Roberts en George Clooney spelen in Ticket to Paradise voor het eerst samen in een romcom. Maar zijn ze daar nu, op hun 55e en 61e, niet te oud voor?

Afbeelding

Een selectief beeld van Marilyn Monroe in zwaarbeladen en expliciete Netflixfilm Blonde

Zestig jaar na haar dood fascineert Marilyn Monroe nog steeds. Al werd ze slechts 36 jaar, de actrice blijft aandacht trekken. Genoeg reden voor alweer een film over haar geheimzinnige leven.