‘Geloofscrisis’ van Christian Bale redt ternauwernood Thor: Love and Thunder

Recensie
Mythologische figuren zijn niet nieuw in het fantasy-genre. Wel de manier waarop Taika Waititi de goden in zijn sarcastische satire onderdompelt.
Michiel van Hout
donderdag 7 juli 2022 om 10:51
Afbeelding
beeld the walt disney company

In de jaren vijftig transporteerde C.S. Lewis faunen, centauren en de minotaurus naar Narnia, de fantasiewereld achter de kleerkast. Daar dienden deze mythologische wezens de messiaanse leeuw Aslan. In 1962, nu zestig jaar geleden, haalden Stan Lee en Jack Kirby hun inspiratie uit het Noordse pantheon. Thor, de god van de donder, kwam in stripvorm naar de aarde, om zich uiteindelijk bij het superheldenteam The Avengers aan te sluiten. 

In 2011 introduceerde Kenneth Branagh Thor indrukwekkend op het witte doek. Dankzij de juiste dosis religieuze allegorie, shakespeareaanse allure, kleurrijke aankleding en wereldvreemde humor behoort de doorbraak van Chris Hemsworth tot de beste Marvel-films.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Welke films moet je dit weekend wel of juist niet kijken? Dit zijn de filmrecensies van deze week

Een MeToo nachtmerrie, een romantische komedie twintig jaar in de maak, een topacteur die een topdocent blijkt, een varken als huisdier en een verhaal met oudtestamentische proporties. Deze films kan je nu zien, thuis of in de bioscoop.

Afbeelding

Kim en haar varken verdienen een betere film dan M’n Beessie en ik

Vanachter een geparkeerde auto komt een varken aangekuierd. ‘Kom’, zegt de vrouw en gooit een koekje in de achterbak. Het varken klimt met behulp van een laatste zet van de vrouw in de auto.

Afbeelding

Bo, een sfeervol, maar zwaar Nederlands drama dat je niet loslaat

In de film Bo gaat de titelheld op zoek naar het graf van haar vader in Georgië. Bo’s zoektocht naar wie haar vader was laat je nadenken over wie je eigen vader was (of is) en hoe je als ouder zelf herinnerd wilt worden.

Afbeelding

De macht van kunst in documentaire Napoleon: In the Name of Art

Heeft topacteur Jeremy Irons zijn roeping gemist? Aan het einde van zijn interdisciplinaire les in kunstgeschiedenis - die voorbij vliegt - zie je uit naar zijn volgende college.

Afbeelding

Liefde kent geen leeftijd in positieve romantische komedie Ticket to Paradise

Goede vrienden Julia Roberts en George Clooney spelen in Ticket to Paradise voor het eerst samen in een romcom. Maar zijn ze daar nu, op hun 55e en 61e, niet te oud voor?

Afbeelding

Een selectief beeld van Marilyn Monroe in zwaarbeladen en expliciete Netflixfilm Blonde

Zestig jaar na haar dood fascineert Marilyn Monroe nog steeds. Al werd ze slechts 36 jaar, de actrice blijft aandacht trekken. Genoeg reden voor alweer een film over haar geheimzinnige leven.