Een onthutsende geschiedenis in de film ‘Die Wannsee Konferenz’

Recensie
Het is onmogelijk een historische gebeurtenis tot op de millimeter nauwkeurig te verbeelden in een film. Een intonatie, een handgebaar, een gezichtsuitdrukking. De precieze woorden op het juiste moment op de exacte locatie. Het ligt buiten ons bereik, dus alles blijft een interpretatie van de feiten.
Jaap-Harm de Jong
vrijdag 8 april 2022 om 02:00
Afbeelding
beeld arti film

Toch doet regisseur Matti Geschonneck in zijn nieuwste film een moedige poging met een ijzingwekkend resultaat. Gebaseerd op de enige notulen die bewaard zijn gebleven, reconstrueert hij een nog geen twee uur durende vergadering op 20 januari 1942. Aan de Wannsee, nabij Berlijn, werd in een villa door vijftien hooggeplaatste nazi’s een beslissing genomen over het ‘Jodenvraagstuk’. De bijeenkomst werd voorgezeten door Reinhard Heydrich. De inzet was het uitroeien van 11 miljoen Joden, het gesprek vooral gericht op de praktische uitvoering van deze onderneming.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerbetoon aan pilootpionier komt niet goed van de grond in de matige pilotenfilm Devotion

Na Top Gun: Maverick is Devotion de tweede pilotenfilm van het jaar. Hoewel de films in verschillende tijden spelen - respectievelijk het heden en de jaren vijftig - is er veel overlap tussen de films.

Afbeelding

In Bones and All gaat een jong stel letterlijk tot op het bot

Bones and All is een roadmovie, liefdesverhaal en coming-of-age ineen, maar een ander genre overheerst: horror. En dan specifiek de gruwel van het kannibalisme, een nogal ongelukkig gekozen metafoor.

Afbeelding

Bij de film R.M.N. loop je het risico deze in alle zelfgenoegzaamheid alsnog verkeerd te begrijpen

In een Roemeense dorpsgemeenschap ontstaat hevige onrust als de plaatselijke broodfabriek noodgedwongen Aziatische arbeidsmigranten aanneemt. Angstig worden ze van dat wat anders is.

Afbeelding

In deze film is Emily Brontë een vrijgevochten en vrijdenkende vrouw, wars van blind geloof

De drie gezusters Brontë tot de meest gewaardeerde schrijfsters aller tijden. Emily heeft altijd bekend gestaan als de vreemde zus, die zich verlegen afzonderde. Maar wat als dit beeld gecensureerd is door oudste zus Charlotte?

Afbeelding

De brute actiekomedie Violent Night is een kruising tussen Die Hard en Home Alone

De Kerstman als actieheld klinkt als een prima idee voor een sketch in een satirisch televisieprogramma, maar is het ook leuk als twee uur lange film?

Afbeelding

Gedreven door de stemmen in je hoofd in bitterzoete film Rose

Rose is een soms tragisch, af en toe hilarisch, maar bovenal warm portret van een vrouw met schizofrenie die staande probeert te blijven in een leven dat haar steeds onderuit trekt.