Tieners op zoek naar zin in film ‘The Map of Tiny Perfect Things’
Ooit was het een origineel idee: de tijdlus. Steeds de herhaling van dezelfde dag of periode in de hoop er ooit beter uit te komen. De bekendste film die met dit idee speelt, is Groundhog Day (1993), een romantische komedie met Bill Murray als egocentrische weerman die vast zit op 2 februari. Elke dag loopt hij opnieuw een blauwtje, tot hij zich genoeg gebeterd heeft. Andere filmmakers gebruikten het concept in in allerlei genres, van misdaadmysterie tot horror. Een van de meest geslaagde voorbeelden is Edge of Tomorrow (2014). In dit scifi-actieavontuur blijft Tom Cruise uit de dood verrijzen, totdat hij weet hoe de aanvallende aliens te verslaan. Ook The Map of Tiny Perfect Things past in de traditie van tijdlusfilms. Het is een tienerversie die gaat over scholieren die vast zitten in de tijd. Erg toepasselijk tijdens de lockdown: voor opgesloten jeugd lijkt er ook geen toekomst te zijn.
Mark (Kyle Allen) kan niets ondernemen dat langer dan een dag duurt. Met zijn opgeruimde instelling probeert hij er het beste van te maken door de humor van de voorspelbaarheid in te zien. Totdat hij Margaret (Kathryn Newton) tegenkomt, die net als hij niet lijkt te ‘slapen’, maar bewuste keuzes kan maken die van de dagelijkse sleur afwijken.
Ondanks de overeenkomst blijken de twee een andere levensinstelling te hebben. Margaret is meer van de wetenschappelijke ambitie en het gebrek aan lange termijn maakt haar pessimistischer. Totdat ze het idee omarmen om een soort landkaart te maken van alle mooie momentjes die er op die dag gebeuren in hun stad. Op deze manier leren ze het kleine te waarderen, waardoor hun perspectief op het grote ook..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .