Nederlandse kinderen hebben de laagste leesmotivatie ter wereld. Daarom moet lezen op school radicaal veranderen
Het leesonderwijs in Nederland moet radicaal om. Dat vinden wetenschappers van verschillende universiteiten en hogescholen, leesbevorderingsorganisaties, docenten en schrijvers.
- Rien van den Berg aangepast 14:40

Prinses Laurentien leest voor aan leerlingen van openbare basisschool Corantijn tijdens het Nationale Voorleesontbijt in 2019.
(beeld anp / Royal Images Patrick van Katwijk)Den Bosch - Amsterdam
Vandaag presenteren ze ‘Het nieuwe lezen’, een nieuwe manier van leesonderwijs voor basis- en middelbare scholen. Aan de nieuwe lesaanpak ligt acht jaar studie ten grondslag, zegt Jorien Castelein van educatieve uitgeverij Blink, die acht jaar geleden het initiatief nam. Onder meer de Stichting Lezen, Stichting Leerplanontwikkeling, Hogeschool Windesheim en tientallen experts en wetenschappers van diverse universiteiten leverden bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe aanpak, en meer dan vijfhonderd leraren én vijfhonderd leerlingen.
Het leesniveau van te veel Nederlandse kinderen is niet best, vertelt Castelein: ‘42 procent van de vijftienjarigen is onvoldoende taalvaardig als ze de school verlaten.’ Uit internat..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .