Luister naar

RIVM: koren kunnen op 1,5 meter afstand zingen

Nieuws
Koren kunnen weer met een gerust hart gaan zingen: het RIVM ontraadt zingen in groepsverband niet langer, blijkt uit een advies dat dinsdag uitkwam. Er zijn wel voorwaarden, zoals de 1,5 meter afstand en goede ventilatie. Vijf vragen en antwoorden.
vrijdag 3 juli 2020 om 03:00 aangepast 06:27
Archieffoto van samenzang op Urk in de Bethelkerk.
Archieffoto van samenzang op Urk in de Bethelkerk. beeld Dick Vos
Coronavirus

Koorzang mag weer. Was het dan verboden om te repeteren?

Nee. Toen per 1 juni groepen van dertig man weer bijeen mochten komen, konden ook koren weer in klein verband oefenen of zelfs optreden. Dat is de achterliggende maand op kleine schaal ook gebeurd, bijvoorbeeld in een grote hal of in de buitenlucht. Intussen was het officiële advies echter nog even te wachten op een nadere richtlijn van het RIVM. Er werd namelijk nog onderzocht wat precies het eventuele gevaar van samen zingen is. Dinsdag kwam dan eindelijk het advies voor koren en zangensembles. Ze kunnen, onder voorwaarden, weer gaan repeteren en uitvoeren.

Wat zijn die voorwaarden?

Het belangrijkste is dat zangers minimaal 1,5 meter uit elkaar moeten staan. Aangeraden wordt om daarbij niet achter en naast elkaar te gaan zingen, maar een zigzagopstelling te hanteren. Daarnaast is het van belang dat de repetitieruimte goed geventileerd wordt. Ook adviseert het RIVM om een presentielijst aan te leggen, om een eventueel bron- en contactonderzoek te vergemakkelijken. De koepelorganisatie Koornetwerk Nederland heeft hierover direct een protocol gepubliceerd.

Betekent dit nieuwe advies nu dat zingen dus niet gevaarlijk is?

Nee, dat betekent het niet. Uit het RIVM-advies blijkt dat nog altijd niet duidelijk is welke rol de zogenoemde aerosolen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Ook wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de gevallen in de achterliggende maanden waarbij het virus juist bij koren toesloeg. Erkend wordt dat die uitbraken ook te wijten kunnen zijn aan het sociale aspect van het koorleven. Dat er nu toch groen licht kwam voor koorzang, heeft te maken met de fase waarin de epidemie zich bevindt. Die is anders dan in maart, aldus het RIVM. Veel maatregelen worden nu versoepeld.

Hoe reageert de koorsector?

In de koorwereld heerst een opgetogen stemming. In de Facebookgroep Koor & Corona (ruim 4000 leden) regende het bijvoorbeeld positieve reacties. Ook werd Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, publiekelijk bedankt voor haar enorme inzet en lobby voor de koren de achterliggende weken en maanden. Er klonk echter ook wel scepsis. Anderhalve meter is voor koren ondoenlijk, schrijft iemand. ‘Als koor sta je vlak bij elkaar en heb je qua stem steun aan elkaar; met 1,5 meter ertussen lukt dat niet.’ Een ander: ‘Hier kunnen wij niets mee, te kleine ruimte.’

Dus het is nog maar de vraag of alle koren daadwerkelijk weer zullen gaan zingen?

Uit een peiling van het Reformatorisch Dagblad onder koren in de achterban bleek de afgelopen weken dat koren niet alleen wachtten op een positief RIVM-advies. Want ook al mag het samen zingen weer, het is de vraag of het te organiseren valt. Een mannenkoor met 120 leden dat oefent op een locatie waar binnen de anderhalvemeterregel maar 40 man kan staan, heeft nog steeds een probleem. 

Bovendien gaven veel koren aan dat ze afhankelijk zijn van de toestemming van kerkenraad of locatiebeheerder om weer te kunnen gaan zingen. Een ander punt is dat veel koren relatief veel leden hebben die qua leeftijd in de risicocategorie vallen. Nu het gevaar nog steeds niet geweken is, zal de huiver om weer samen te gaan zingen niet verdwenen zijn met een positief RIVM-advies.

Dit advies gaat over koren. Hoe zit het met gemeentezang in de kerk?

Het RIVM-advies gaat alleen over koorzang. Over de kerkzang is woensdag een rapport verschenen van de expertgroep ‘Zingen in de kerk’. Volgens de deskundigen kan zingen in de kerk, mits je over een groot kerkgebouw beschikt. Met de hele gemeente zingen is echter nog steeds niet verstandig, aldus de experts.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.