Afbeelding
beeld
Reiny de Fijter
21 februari 2020

Iconen

Kunstenaar en predikant Anne-Marie van der Wilt (54) maakt hedendaagse iconen. Tot half april zijn ze te zien in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk (PKN) in Utrecht.

De verbeelding van de christelijke traditie is voor Anne-Marie van der Wilt altijd een drive geweest. 'In de vroege traditie van het christelijk geloof was beeldtaal al belangrijk. Jezus sprak in gelijkenissen. De tempel van Salomo was een en al verbeelding van wie God is.' Al tijdens haar studie theologie merkte Van der Wilt dat ze de verhalen uit de Bijbel vooral op een beeldende manier bij mensen wil brengen. Haar kunstenaarschap en predikantschap heeft ze daarom altijd gecombineerd. Vier jaar geleden begon ze ook met het maken van iconen. 'Via een cursus kwam ik in aanraking met het belang van christelijke meditatie. Het mysterie van Christus komt niet alleen via het hoofd, maar ook via ons hart tot ons. Ik had nooit geleerd om te mediteren. Het is een manier om af te stemmen op God; om je hart en ziel te openen. Iconen kunnen daarbij helpen. Ze worden wel vensters op de hemel, ladders naar de eeuwigheid genoemd. Ze geven een symbolische verbeelding en nodigen de kijker uit door de icoon heen te kijken en zo te verwijzen naar het oerbeeld daarachter. Het oerbeeld verwijst naar God, Jezus, Maria en heiligen.'

In de hal van het dienstencentrum van de PKN is nu een serie iconen te zien. Ze zijn modern, maar Van der Wilt volgt de symboliek van de oude iconen. Op elke icoon is de bijbeltekst waarop de icoon gebaseerd is, te lezen.

zin-in-kleur.nl