Luister naar

André van Duin populairste artiest

Nieuws
AMSTERDAM - André van Duin is Nederlands populairste artiest en onder de cultuurorganisaties staat het Anne Frankhuis op de eerste plaats.
Roel Sikkema
dinsdag 11 maart 2014 om 16:33
André van Duin populairste artiest
André van Duin populairste artiest

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek dat dinsdag werd gepresenteerd. Na André van Duin volgen Marco Borsato, Guus Meewis en Ilse Delange, zo blijkt uit het onderzoek waaraan drieduizend Nederlanders hebben meegedaan. Daaruit blijkt ook dat Herman van Veen en Boudewijn de Groot uit de gratie zijn geraakt. Terwijl beiden nog in de toptien van 2012 voorkwamen, zijn ze daaruit nu verdwenen.

Bij de 'cultuuraanbieders' valt volgens onderzoeker Hendrik Beerda de forse stijging van musea op. Volgens hem komt dat omdat de negatieve geluiden uit politiek Den Haag zijn verstomd. 'In 2012 liepen vooral de musea veel imagoschade op door geluiden uit de politiek dat cultuur een geldverslindende, linkse hobby zou zijn.'

Opvallende stijgers zijn het Rijksmuseum dat nu vlak onder het Anne Frankhuis staat - een gevolg van de heropening vorig jaar - en Paleis Het Loo, dat in 2013 een succesvolle inhuldigingstentoonstelling had.

Beerta heeft voor het eerst ook de populariteit van tegoedbonnen in de cultuursector gemeten. Daarbij bleek de VVV Cadeaubon op nummer 1 uit te komen. Waarschijnlijk, 'omdat die niet alleen voor tickets voor cultuurbezoek kan worden ingewisseld, maar voor allerlei cadeautjes', aldus Beerda. Van de vele andere bonnen in de cultuursector zijn alleen de Museumkaart en het CJP (Cultureel Jongerenpaspoort) erg bekend.

Wat musici betreft wordt de ranglijst aangevoerd door André Rieu, gevolgd door Armin van Buuren, Tiësto, terwijl Wibi Soerjadi en Jaap van Zweden de plaatsen 4 en 5 innemen. Bij de muzikale gezelschappen staat Golden Earring bovenaan, gevolgde door Bløf. Het Metropole Orkest staat op nummer 6 en het Koninklijk Concertgebouworkest op 8.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.