Luister naar

André van Duin populairste artiest

Nieuws
AMSTERDAM - André van Duin is Nederlands populairste artiest en onder de cultuurorganisaties staat het Anne Frankhuis op de eerste plaats.
Roel Sikkema
dinsdag 11 maart 2014 om 16:33
André van Duin populairste artiest
André van Duin populairste artiest

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek dat dinsdag werd gepresenteerd. Na André van Duin volgen Marco Borsato, Guus Meewis en Ilse Delange, zo blijkt uit het onderzoek waaraan drieduizend Nederlanders hebben meegedaan. Daaruit blijkt ook dat Herman van Veen en Boudewijn de Groot uit de gratie zijn geraakt. Terwijl beiden nog in de toptien van 2012 voorkwamen, zijn ze daaruit nu verdwenen.

Bij de 'cultuuraanbieders' valt volgens onderzoeker Hendrik Beerda de forse stijging van musea op. Volgens hem komt dat omdat de negatieve geluiden uit politiek Den Haag zijn verstomd. 'In 2012 liepen vooral de musea veel imagoschade op door geluiden uit de politiek dat cultuur een geldverslindende, linkse hobby zou zijn.'

Opvallende stijgers zijn het Rijksmuseum dat nu vlak onder het Anne Frankhuis staat - een gevolg van de heropening vorig jaar - en Paleis Het Loo, dat in 2013 een succesvolle inhuldigingstentoonstelling had.

Beerta heeft voor het eerst ook de populariteit van tegoedbonnen in de cultuursector gemeten. Daarbij bleek de VVV Cadeaubon op nummer 1 uit te komen. Waarschijnlijk, 'omdat die niet alleen voor tickets voor cultuurbezoek kan worden ingewisseld, maar voor allerlei cadeautjes', aldus Beerda. Van de vele andere bonnen in de cultuursector zijn alleen de Museumkaart en het CJP (Cultureel Jongerenpaspoort) erg bekend.

Wat musici betreft wordt de ranglijst aangevoerd door André Rieu, gevolgd door Armin van Buuren, Tiësto, terwijl Wibi Soerjadi en Jaap van Zweden de plaatsen 4 en 5 innemen. Bij de muzikale gezelschappen staat Golden Earring bovenaan, gevolgde door Bløf. Het Metropole Orkest staat op nummer 6 en het Koninklijk Concertgebouworkest op 8.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.