Luister naar

Bijbel met kunst

Nieuws
In de Gouden Eeuw, toen de schilderkunst in Nederland een enorme bloeitijd doormaakte, verscheen ook de Statenvertaling (1637), een bijbelvertaling waarop de Herziene Statenvertaling is gebaseerd.
Reiny de Fijter Reiny de Fijter
vrijdag 5 januari 2018 om 03:00
Bijbel met kunst
Bijbel met kunst wikimedia

Uitgeverij Royal Jongbloed heeft daarom nu een bijbel in de Herziene Statenvertaling uitgebracht die is geïllustreerd met schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Afbeeldingen van Rembrandt van Rijn, Pieter Lastman, Ferdinand Bol, Jan Steen en Govert Flinck staan bij de veelal  bekende bijbelverhalen. De uitgave is samengesteld in samenwerking met Nederlandse musea. Bij Richteren 15 is bijvoorbeeld een schilderij van Salomon de Bray gezocht met een verwilderde Simson, die een ezelskaak in zijn hand houdt: ‘Hij stak zijn hand uit, nam die en sloeg er een man mee dood.’ (Bijbel met Hollandse meesters, Uitg. Royal Jongbloed, Heerenveen 2017. 1930 blz. € 49,95).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rutger Bregman

Rutger Bregman heeft een missie: kom van die bank af en maak werk van je idealen

Wat doe je met de 2.000 werkweken die je tot je beschikking hebt? Ga je voor een riant salaris of geef je gehoor aan morele ambitie? Rutger Bregman roept ons op: maak werk van je idealen!

Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.