Luister naar

Ophef over homoseksueel karakter in Belle en het Beest

Nieuws
Eymeke Verhoeven Cultuur
dinsdag 7 maart 2017 om 21:23

Los Angeles

De nieuwe Disney-verfilming van Beauty and the Beast doet stof opwaaien. Regisseur Bill Condon maakte bekend dat personage LeFou het eerste homoseksuele karakter in een Disneyfilm wordt. In Rusland zal de film daarom alleen voor 16-plussers te zien zijn.

‘Aan het eind van de film zit een leuk, exclusief gay-moment’, meldde regisseur Condon, zelf homoseksueel, vorige week in het Britse tijdschrift Attitude. Het personage LeFou, het hulpje van Gaston, wil zijn baas – in Condons woorden – ‘de ene dag zijn en de andere dag kussen. Hij is verward. Het is iemand die begint te beseffen dat hij deze gevoelens heeft.’

In de oorspronkelijke Walt Disney tekenfilm uit 1991 is nog geen sprake van homoseksuele gevoelens. De karakterwijziging in de nieuwe film zorgde voor ophef in onder meer de VS en Rusland. Zo waarschuwde Franklin Graham, zoon van evangelist Billy Graham, op Facebook dat Disney probeert ‘de LGBT-agenda in de harten en geesten van jonge kinderen te pushen’. Volgens de Amerikaanse krant USA Today is er een online petitie gelanceerd door christenen die Walt Disney vanwege de film willen boycotten. Er zijn inmiddels meer dan 107.500 handtekeningen gezet. Beauty and the Beast gaat in de VS in première op 17 maart. In Nederland is de film vanaf 29 maart in de bioscoop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kunstschilder Maarten 't Hart koestert de stilte: 'Je moet mensen geen troosteloze schilderijen verkopen'

‘Zo mooi als de werkelijkheid is, krijg je het nooit op het doek.’ Maarten ‘t Hart uit Balkbrug is vijftig jaar kunstschilder. Hij koestert de stilte in kerken en de natuur. 'Het is met de wereld niet hopeloos gesteld.'

Afbeelding

Paul Kingsnorth: 'Meer onthecht en kariger leven, zoals de amish doen, heeft de toekomst'

‘Ik zou echt niet meer in een stad kunnen wonen, te veel vervuiling, te veel prikkels.’ Paul Kingsnorth is sinds kort christen. Hij denkt nu anders over actievoeren en wantrouwt nieuwe techniek, ook die tegen klimaatverandering.

Afbeelding

Eten in de kunst

Afbeelding

Het was een grote berg ijzer

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars? 'Wie niet goed kijkt, is niet ondergedompeld in het leven'

Kunstenaars kijken aandachtig om zich heen, terwijl de meeste mensen amper zien door welke schoonheid ze worden omringd. Daarom vroeg Will Gompertz zich af: wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars?

Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.