Luister naar

Mikkers wil ‘negers met loftrompet’ uit Liedboek

Nieuws
‘De negers met hun loftrompet, de Joden met hun ster’, mag niet langer in het Liedboek staan, vindt Tom Mikkers.
Roel Sikkema
donderdag 7 juli 2016 om 21:21

Goirle

Anno 2016 kun je niet meer gewoon zingen over ‘negers met hun loftrompet’ en ‘Joden met hun ster’, zoals Willem Barnard dichtte in het kerklied dat als nummer 737 in het nieuwe Liedboek terecht is gekomen. Dat schrijft de remonstrantse theoloog Tom Mikkers op de site nieuwwij.nl. ‘Als kerken hun pleidooi tegen racisme echt serieus nemen, dan hoop ik dat bij herdruk van het liedboek gezang 737 eruit gaat’, is hij van mening.

Mikkers geeft toe dat hij heeft ‘zitten slapen’. Het lied stond al in het oude Liedboek voor de kerken uit 1973. Pas toen iemand enkele dagen geleden op Twitter schreef ‘Zingen ze bij de protestanten nog over negers met hun loftrompet en de Joden met hun ster?’ is Mikkers in het nieuwe, uit 2013 daterende Liedboek gaan bladeren. Hij noemt het ‘veelzeggend’ dat deze tekst bij de voorbereiding van het nieuwe liedboek niet is gesneuveld.

In Trouw wees Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, op de context waarin de gewraakte zinnen voorkomen. ‘Het gaat over een nieuwe wereld, waar degenen die het meest zijn weggezet, de beste plaats krijgen.’ Maar ook zij vindt het couplet niet meer van deze tijd. Als ze het lied al eens opgeeft, slaat ze dit couplet over.

Mikkers vindt overslaan echter onvoldoende. ‘Dan doe je net alsof het er niet is, maar het is er wel.’ Hij zou het liefst zien dat het couplet uit het lied verwijderd zou worden, maar dat kan volgens de makers van de bundel niet, vanwege auteursrechten op de complete tekst. ‘Maar onder druk wordt alles vloeibaar’, denkt Mikkers. ‘Ik weet zeker dat als Barnard nog had geleefd, hij de eerste was geweest die had gezegd: haal er maar uit.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.

Afbeelding

Vissermansverdriet in de wind

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Sara Sejin Chang

Afbeelding

Kees van Dongen kon geweldig schilderen, maar het was vooral zijn behendigheid die hem wereldberoemd maakte

Beroemd worden? Kees van Dongen wist hoe dat moest. De tekenaar uit Delfshaven werd in no time de virtuoze societyschilder van Parijs, laat een ijzersterke tentoonstelling in Singer Laren zien.

Afbeelding

Les Misérables: een indrukwekkende lichtshow vol morele dilemma's

De musical Les Misérables is opnieuw in Nederland te zien, al 125.000 kaarten zijn verkocht. Het verhaal is na anderhalve eeuw nog zeer geliefd en herkenbaar. Nog altijd is het een hels karwei om een goed mens te zijn.