Luister naar

De omgekeerde borduurwerken van Rob Scholte

Nieuws
Veel ironischer kan een tentoonstelling niet worden: de hedendaagse kunstenaar Rob Scholte toont in Zwolle een collectie borduurwerken. Embroidery Show mag dan met een knipoog zijn gemaakt, de achterliggende gedachte is wel degelijk serieus.
Johan Bakker
donderdag 26 mei 2016 om 15:33
Onderschrift over drie regels
Onderschrift over drie regels Waanders / De Kunst

In de vorige eeuw grepen dominees en andere positieve denkers gretig naar deze voorbeelden van vooral vrouwelijke huisvlijt: ‘Ons leven is als de achterkant van een borduurwerkje. We begrijpen de betekenis vaak niet. Ons bestaan lijkt soms zo doelloos en onsamenhangend. Maar op een dag krijgen we de voorkant te zien en ervaren we het leven in alle volmaaktheid zoals het is bedoeld!’ Rob Scholte is juist geïnteresseerd in de rafels en de losse eindjes van de keerzijden. Met een jongensachtige nieuwsgierigheid naar dingen die normaal verborgen blijven: een zwembad zonder water, de binnenkant van een poppenkast en de achterkant van een goochelaarstafel, heeft de kunstenaar zich op de borduursels gestort.

Scholte verliet Nederland in 1995 na een turbulente periode die eindigde in een bomaanslag waarbij hij beide benen verloor. In 2005 keerde de kunstenaar als herboren terug. In onze op drift geraakte maatschappij ging Scholte op zoek naar artistieke rustpunten. Zo stuitte hij op de minst hippe kunstvorm die hij kon vinden: borduurwerkjes. In die periode werden ze massaal van de hand gedaan via kringloopwinkels en kofferbakmarkten.

‘Ik weiger in de ongeïnteresseerde domheid te geloven, waarmee Nederland afstand neemt van traditionele, met de hand gemaakte borduurwerken, die door moeders, grootmoeders en overgrootmoeders met veel liefde en geduld in de hun overblijvende krappe uurtjes steek voor steek zijn vervaardigd. Het resultaat van lange weken, maanden en jaren noeste arbeid wordt door erfgenamen voor slechts een euro van de hand gedaan. En wat komt ervoor in de plaats? Ikea-kunst!’, aldus een verontwaardigde Scholte.

Veel van die borduursels zijn afgeleid van grote kunstwerken van Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Fragonard en Millet. Kennelijk waren de maaksters onder de indruk van deze voorbeelden en was dit hun manier om zo’n afbeelding onder hun ogen te zien ontstaan. Daarnaast was het borduren een effectieve manier om rust te vinden. In onze tijd proberen we te onthaasten met kleurboeken voor volwassenen. Het is niet eens zo’n gekke gedachte het ouderwetse borduurambacht in ere te herstellen. Scholte heeft met zijn Embroidery Show duidelijk in de roos geschoten; de tentoonstelling trekt veel publiek.

Aangezien veel borduurwerken op elkaar lijken en ze een versimpelde versie zijn van bekende originelen, is het een uitstekend idee van Scholte ze op deze manier tentoon te stellen. Elk borduurwerk, ook van dezelfde voorstelling, krijgt zo zijn eigen karakter; de dikke knopen, de zichtbare onwil netjes af te hechten en het spaarzame gebruik van het materiaal geven de afbeeldingen een eigen dimensie en zelfs mysterie. De voorkanten zijn zo kitscherig dat je ogen er pijn van doen, maar omgedraaid en ingelijst veranderen ze in kunstwerken. Scholte plaatste zijn handtekening op de oude voorkant, wat inmiddels dus de achterkant is, waarmee de waarde van de werken omhoog is geschoten. Het is te hopen dat de erfgenamen die de resultaten van deze noeste arbeid zo achteloos wegdeden, oma’s werk niet alsnog gaan opeisen.

Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat Rob Scholte, net als bijvoorbeeld zijn Amerikaanse voorbeeld Jeff Koons, terugverlangt naar de geborgenheid en de knusheid die we in onze opgejaagde maatschappij zijn kwijtgeraakt. Wandelend langs onschuldige bergtafereeltjes, huilende zigeunerjongetjes, vredige stillevens en biddend gevouwen handen verdwijnt ieder cynisme en hunker je naar de inmiddels verdwenen rust en de toewijding die deze anonieme kunstenaars laten zien.

Embroidery Show is een logische stap in de carrière van Scholte. De rode draad in zijn oeuvre is het plaatsen van bekende beelden in een nieuwe context waardoor hun betekenis verandert. Dat kan gaan om een nageschilderd mens-erger-je-niet-spel, een tot zelfportret opgeblazen copyrightteken, het Philips-logo in het schilderij Nachtlicht, crucifixen in een fles, knikkers in een lijst en een wandschildering in het in Japan nagebouwde Huis ten Bosch.

Embroidery Show is een overtuigende tentoonstelling geworden. De omgekeerde borduurwerken verzoenen je voorzichtig met het bestaan. Hun rafelranden en losse eindjes geven kleur en betekenis aan het leven. Draai ze nog maar niet om. ¦

Rob Scholte’s Embroidery Show

Tot en met 18 september 2016. Museum De Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle.

Catalogus: Rob Scholte Embroidery Show. Met teksten van Martin Bril, Rob van Gerwen en Ralph Keuning. Rijk geïllustreerd. Uitg. Waanders & de Kunst 2016. 97 blz. € 19,95

+ origineel idee

+ de ogenschijnlijk ironisch opgezette tentoonstelling roept wel degelijk ontroering op

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'

Afbeelding

Op de plek van de Utrechtse universiteitsbibliotheek ligt een spoor van slavernij

In hartje Utrecht, tussen Hoog Catharijne en de Oude Gracht, woonde 'een moor', een man die als slaaf naar Nederland gekomen was en die zich in Utrecht aansloot bij de gereformeerde kerk.