Luister naar

Museum is succesvol als tentoonstellingsfabriek of dagattractie

Nieuws
Hoe ben je als museum succesvol? Daarvoor zijn twee mogelijkheden: je zorgt voor een grote stroom blockbusters, tentoonstellingen die veel publiek trekken; of je zorgt voor aantrekkelijke dagattracties voor een groot publiek.
Roel Sikkema
dinsdag 8 maart 2016 om 11:56

Amsterdam

Dat concludeert merkenonderzoeker Hendrik Beerda in het Cultuursector Merkenonderzoek dat hij elk jaar uitvoert. Veel musea hebben de afgelopen jaren hun bezoekersaantal fors zien groeien na een drastische verbouwing. Beerda noemt onder meer het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Maar een verbouwing alleen is niet voldoende. Er moeten daarna ook steeds belangrijke tentoonstellingen worden georganiseerd, die veel publiek trekken. ‘Het Zwolse Museum De Fundatie lukte het kortstondig om met een verbouwing nationale zichtbaarheid te realiseren, maar is deze nu weer kwijt’, constateert Beerda.

De top twintig van musea met de sterkste museumreputatie in 2015 wordt aangevoerd door het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en Paleis het Loo. De twee Amsterdamse musea stonden in 2014 op dezelfde plaats, Paleis Het Loo stond toen op nummer zes.

‘Een derde van alle topmerken in de museumsector richt zich op de familiemarkt en vormt geduchte concurrentie voor de grote dagattracties’, zegt Beerda. Voorbeelden daarvan zijn het Nederlands Openluchtmuseum, Het Spoorwegmuseum en NEMO. ‘De sterkste partij is Het Spoorwegmuseum, dat onder de gemiddelde Nederlander net zo geliefd is als het Van Goghmuseum. Vergeleken met de dagattracties scoort Het Spoorwegmuseum als merk net zo goed als Ouwehands Dierenpark in Rhenen.’

Opmerkelijke groeiers in reputatie zijn het Leidse natuurmuseum Naturalis, dat van de 13e naar de 8e plek klom en drie musea die in 2014 helemaal niet in de top twintig voorkwamen: het Mauritshuis (12, in 2014 gesloten vanwege een verbouwing), Museum Het Rembrandthuis (16) en het Drents Museum (20).

Een mooi voorbeeld van een museum dat met laagdrempelige tentoonstellingen een groot publiek aan zich weet te binden, is volgens Beerda Paleis Het Loo. ‘Dankzij tentoonstellingen rond Grace Kelly, Sissy en een jurk van koningin Máxima neemt dit museum nu de derde plaats in op de ranglijst van meest geliefde musea. Alleen het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum zijn populairder dan het museumpaleis in Apeldoorn.’

gastvrij

Beerda deed ook onderzoek naar het meest gastvrije museum van Nederland. Het Amsterdamse techniekmuseum NEMO voert daarbij de ranglijst aan. ‘Het personeel van het Amsterdamse science center heeft het vriendelijkste imago’, constateerde Beerda. ‘Het Spoorwegmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum staan op plaats twee en drie wat betreft vriendelijk personeel, kindvriendelijkheid en prijs-kwaliteitverhouding.’

Tot slot zag Beerda in dat het Anne Frank Huis het sterkste cultuurmerk van Nederland is. Op de tweede plaats staat de VVV Cadeaubon (in 2014 nog 1), gevolgd door André van Duin (in beide jaren op nummer 3). In de rest van de top tien komt, naast bekende cultuurpersoonlijkheden en bioscoopketen Pathé, uit de museumwereld alleen het Rijksmuseum op deze ranglijst voor, op nummer 6 (in 2014 nog de vierde plaats). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.