Luister naar

Hier gebeurde het: Moeders uit Middenmeer mogen weer naar school

Nieuws
Willem Bouwman
zaterdag 7 april 2018 om 03:00
Het monument ter ere van Anton Remmers, stichter van de eerste moedermavo. De adelaar is afkomstig van de inmiddels gesloopte Ariënsmavo in Middenmeer, waar de moedermavo gevestigd was. De school bevond zich vijftig meter links van het monument.
Het monument ter ere van Anton Remmers, stichter van de eerste moedermavo. De adelaar is afkomstig van de inmiddels gesloopte Ariënsmavo in Middenmeer, waar de moedermavo gevestigd was. De school bevond zich vijftig meter links van het monument. nd

De Wieringermeer, een polder in de kop van Noord-Holland, werd in 1930 drooggelegd en vervolgens in cultuur gebracht. In de polder verrezen boerderijen. Ook werden er dorpen gebouwd: de hoofdplaats Wieringerwerf, midden in de polder, en twee kleinere dorpen, Slootdorp en Middenmeer. Daar waren de winkels en de kerk, daar gingen de kinderen naar school.

In veel gezinnen in de Wieringerwerf verdiende vader het geld als landarbeider of middenstander en zorgde moeder voor de kinderen. Hun scholing hield niet over. Ze waren na de lagere school gaan werken, als boerenknecht of bakkersjongen, als dienstbode of winkelmeisje. Misschien hadden ze enkele jaren middelbare school gevolgd.

In de jaren zestig ging dat wringen. Het was inmiddels vanzelfsprekend dat kinderen naar de middelbare school gingen en een diploma haalden. Ze raakten beter geschoold dan hun ouders. In de jaren zestig liet ook het feminisme van zich spreken. Vrouwen moesten zich emanciperen en weer gaan leren. ‘De moeder van Marie kan meer’, schreef de bekende feministe Joke Kool-Smit.

De directeur van een middelbare school in Middenmeer, Anton Remmers van de Ariënsmavo, verstond de tijdgeest. Hij zag ook dat veel moeders in de Wieringermeer in een isolement verkeerden. Overdag, als de kinderen naar school waren, zaten ze thuis en verveelden ze zich. ’s Avonds waren ze bezig met koken en afruimen en het begeleiden van de kinderen. Aan het volgen van cursussen kwamen ze niet toe, want die werden ’s avonds gegeven. Sommige moeders voelden zich de mindere van hun kinderen. Remmers bedacht toen een plan: deze moeders zouden overdag, als de kinderen op school zaten, naar school toe moeten, enkele ochtenden per week.

Eerst werkte het ministerie van Onderwijs niet mee – waarom gingen de vrouwen niet naar de avondmavo in Alkmaar? –, maar Remmers zette door. ‘Ze denken daar in Den Haag zo grootstedelijk’, zei hij. ‘Ze hebben er geen idee van hoe geïsoleerd je op deze enorme vlakte in de Wieringermeer kunt wonen.’

In 1975, het Jaar van de Vrouw, kreeg Remmers zijn zin. Na de zomervakantie mocht hij een mavo voor volwassen vrouwen beginnen, niet ’s avonds maar overdag. De ‘moedermavo’ was geboren. Ruim 130 getrouwde vrouwen deden mee, uit de Wieringermeer, maar ook uit Hilversum en Amsterdam. De jongste was negentien, de oudste zestig. Tweemaal per week gingen ze naar de Ariënsmavo in Middenmeer. Sommigen brachten eerst hun baby’s en peuters naar de crèche, in de kantine van een Middenmeerse voetbalclub. Anderen kwamen op het schoolplein hun kinderen tegen. Veel moeders volgden het vak handelswetenschappen, om hun man te kunnen helpen bij het boekhouden.

Voor alle vrouwen was de school een vreugde. ‘Sinds ik op school ben, kan ik iedereen wel omhelzen’, zei de oudste leerling, mevrouw D.M. de Bruin uit Den Helder.

De moedermavo werd een groot succes. Twee jaar later waren er in het hele land al 41 moedermavo’s. ?

wat

het moedermavomonument voor Anton Remmers

waar

aan de Brugstraat in Middenmeer, in de Wieringermeer

waarom

de adelaar is afkomstig van de nabijgelegen, inmiddels gesloopte Ariënsmavo, waar directeur Anton Remmers in 1975 de eerste moedermavo stichtte

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.