Luister naar

Schrijver Amos Oz, auteur van 'Judas', overleden

Nieuws
De Israëlische schrijver Amos Oz is op 79-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat maakte zijn dochter vrijdag op Twitter bekend.
Roel Sikkema
vrijdag 28 december 2018 om 17:39
Schrijver Amos Oz, auteur van 'Judas', overleden
Schrijver Amos Oz, auteur van 'Judas', overleden epa / Stephanie Pilick

Dochter Fania Oz-Salzberger schreef dat haar vader na een snelle achteruitgang in zijn slaap was overleden, ‘omringd door geliefden’. Ze bedankte ‘alleen die hem liefhadden’.

Oz werd op 4 mei 1939 als Amos Klausner in Jeruzalem geboren.

Na zijn studie filosofie en literatuur vestigde hij zich met zijn vrouw Nili in een kibboets. Daar kreeg hij geen toestemming om te schrijven. Hij deed dat daarom vaak ’s nachts. Omdat hij zijn vrouw in het eenkamerhuisje niet wilde storen, schreef hij zijn eerste boeken op het toilet. ‘Ik zat op het gesloten deksel, mijn schrijfblok op een groot Van Gogh-album op mijn knieën. Zo schreef ik Mijn Michaël, het boek waarmee ik doorbrak’, zei hij in 2013 bij de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn boek Onder vrienden. Volgens zijn Britse uitgever was zijn boek Mijn Michaël een van de honderd meest verkochte boeken in de vorige eeuw.

Oz werd vooral bekend door de autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis (2002) en Judas (2015). Dit werk werd ook in het Arabisch vertaald. Het werd in Beiroet uitgegeven en van daaruit naar de andere Arabisch-sprekende landen verkocht. ‘Hezbollah heeft de Arabische uitgever met de dood bedreigd, ze vonden het zionistische propaganda. Ik heb helaas geen contact met gewone lezers in Arabische landen, maar via internet weet ik dat velen zeggen: “Hezbollah maakt niet uit wat wij lezen”.’

Een verhaal van liefde en duisternis werd in 2015 verfilmd met in de hoofdrol de bekende actrice Natalie Portman.

geen Nobelprijs

Behalve auteur was Oz ook wetenschapper. Van 1978 tot 2005 was hij hoogleraar Hebreeuwse literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sheva. Deze universiteit beheert ook alle handschriften en brieven van de auteur.

Voor zijn literaire werk ontving Oz diverse prijzen, zoals de Prix Fémina (Frankrijk, 1988), de Israëlprijs (1998), de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (1992), de Prix France Culture en de Goetheprijs (Duitsland, 2005). Hoewel zijn naam meermalen werd genoemd als mogelijk kandidaat voor de Nobelprijs, heeft hij die niet gekregen.

ambassades

Amos Oz stond bekend als voorvechter van een tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Zijn wens om een dialoog en vrede tussen Israël en zijn Arabische buren te promoten, kwam vooral voort nadat hij als vrijwilliger in het leger had gediend tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kipoer-oorlog (1973).

In een afscheidsrede bij de staatsbegrafenis van zijn vriend Simon Peres (2016) hield hij een vurig pleidooi voor vrede met de Palestijnen. In april 2018 zei Oz in een interview met de Duitse tv dat ieder land het voorbeeld van president Trump zou moeten volgen en de ambassade in Israël zou moeten verplaatsen naar Jeruzalem. ‘Maar gelijktijdig zouden die landen een eigen ambassade moeten openen in Oost-Jeruzalem dat de hoofdstad van het Palestijnse volk is.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.