Luister naar

Koningshuis veilt kunstwerken

Nieuws
Uit zijn eigen collectie verkoopt het koningshuis deze maand kunstwerken in Londen en New York, waaronder een tekening van Rubens.
redactie nd
vrijdag 4 januari 2019 om 08:02

Amsterdam

Dat meldt NRC Handelsblad. Volgens de krant veilt Sotheby’s dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. De geschatte opbrengst: 3,5 miljoen euro.

Het topstuk is een tekening van de zestiende-eeuwse schilder Peter Paul Rubens. Het betreft een houtskooltekening van een gespierde jongeman, een voorstudie voor een altaarstuk in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Het kunstwerk is vermoedelijk eigendom van prinses Beatrix. In de catalogus van het Londense veilinghuis staat dat ze ‘property of a princess’ (eigendom van een prinses) zijn, meldt NRC.

De tekeningen die op 30 januari in New York onder de veilinghamer gaan, stammen uit de kunstcollectie van koning Willem II (1792-1849) en zijn vrouw Anna Paulowna, dochter van een Russische tsaar.

ontzamelen

Bij de stukken die op 17 januari in Londen worden aangeboden, zitten met tulpen versierde glazen tafelornamenten van de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Lalique. Volgens NRC kent de Oranjefamilie een lange traditie van ontzamelen. Koning Willem II was een verwoed kunstverzamelaar, die bij zijn plotselinge dood in 1849 een forse schuld achterliet. In 1988 liet prins Bernhard twee schilderijen uit de collectie van deze koning veilen.

In 2013 verkochten kleinkinderen van Juliana een schilderij van de Javaanse kunstenaar Raden Saleh.

In 2012 had een lid van de koninklijke familie al de Atlas Munnicks van Cleeff verkocht. Bij deze atlas ging het om een map met twaalfhonderd zeventiende- en achttiende-eeuwse tekeningen van de stad en provincie Utrecht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.