Luister naar

Fotografie: Zuijderwijk en Vergouwe trekken bij nacht rechte lijnen over het landschap

Nieuws
Reina Wiskerke
zaterdag 20 april 2019 om 02:00
Mapping #09
Mapping #09 Zuijderwijk/Vergouwe

Ze leefden met hun drie jonge kinderen in onder meer Schotland. Midden in de natuur. In hun tiny house op wielen. Hoe geweldig moet dat zijn.

Het kunstenaarsduo Maaike Vergouwe (1978) en Daan Zuijderwijk (1974) zoekt steeds de natuur op. Ze werken met kunstlicht in het landschap, leggen ze uit in een filmpje op hun site. Hun nieuwste serie heet Mapping: ze brengen met licht de structuur van rots en steen in kaart. ‘We maken een scan, waardoor we een andere realiteit die in het landschap zit, visualiseren’, vertelt Zuijderwijk.

‘We hebben ervoor gekozen samen op pad te gaan. We vinden het belangrijk om onze kinderen de schoonheid van de wereld te laten zien’, zegt Vergouwe. ‘Om echt de landschappen te beleven, door er langdurig in te verblijven.’

Zo bezochten ze ook de Schotse Hooglanden, waar ze overdag leefden, speelden en in hun levensonderhoud voorzagen. Als de kinderen op bed lagen, werkten Vergouwe en Zuijderwijk bij duisternis aan de serie Mapping, staat in het gelijknamige boek, dat deze maand is uitgekomen. Ze streken met laserlicht over het landschap, langs evenwijdige lijnen, terwijl de lens van de camera openstond. Waar het licht langs ging, ontstonden de lijnen op de foto. Het laserlampje bevestigden zij op een houten statief, dat ze met de hand konden verschuiven of roteren. Met een sluitertijd van acht minuten was er genoeg gelegenheid om een heel strepenpatroon te creëren – het tijdsverloop is op sommige foto’s ook te zien aan de streepjes die sterren in de lucht hebben achtergelaten. Het lijkt computermanipulatie, schrijft curator Maartje van den Heuvel in het boek Mapping, maar dat is het niet.

Dit is fotografie voor kunstliefhebbers. Als je van het Noord-Europese landschap houdt, imponeert Mapping je niet automatisch. Kunst gaat doorgaans verder dan beelden die al bekend zijn. De lijnen van licht tonen rotsen zoals die nog niet zijn gezien. Ze bieden iets extra’s, maar ze reduceren het landschap ook tot bars lijnenspel.

Voordat Vergouwe en Zuijderwijk met hun kinderen in een camper lange tochten maakten, voeren ze vijftien jaar op een tjalk op de binnenwateren van Nederland. Inmiddels hebben ze hun camper verkocht. Het is de bedoeling dat ze dit jaar uit Nederland vertrekken op een zeezeilschip. ?

Mapping

Zuijderwijk/Vergouwe

Met (Engelstalige) tekst van Maartje van den Heuvel (curator) en Fiona Menzies (geoloog). 90 blz. € 39

Meer informatie: ­zuijderwijkvergouwe.com

Een selectie van de foto’s is tot en met 31 mei te zien in de ­expositieruimte van het NewWerktheater, Oostenburgergracht 75,1018 NC Amsterdam, waar het boek ook te koop is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.