Luister naar

Fotografie: Zuijderwijk en Vergouwe trekken bij nacht rechte lijnen over het landschap

Nieuws
Reina Wiskerke
zaterdag 20 april 2019 om 02:00
Mapping #09
Mapping #09 Zuijderwijk/Vergouwe

Ze leefden met hun drie jonge kinderen in onder meer Schotland. Midden in de natuur. In hun tiny house op wielen. Hoe geweldig moet dat zijn.

Het kunstenaarsduo Maaike Vergouwe (1978) en Daan Zuijderwijk (1974) zoekt steeds de natuur op. Ze werken met kunstlicht in het landschap, leggen ze uit in een filmpje op hun site. Hun nieuwste serie heet Mapping: ze brengen met licht de structuur van rots en steen in kaart. ‘We maken een scan, waardoor we een andere realiteit die in het landschap zit, visualiseren’, vertelt Zuijderwijk.

‘We hebben ervoor gekozen samen op pad te gaan. We vinden het belangrijk om onze kinderen de schoonheid van de wereld te laten zien’, zegt Vergouwe. ‘Om echt de landschappen te beleven, door er langdurig in te verblijven.’

Zo bezochten ze ook de Schotse Hooglanden, waar ze overdag leefden, speelden en in hun levensonderhoud voorzagen. Als de kinderen op bed lagen, werkten Vergouwe en Zuijderwijk bij duisternis aan de serie Mapping, staat in het gelijknamige boek, dat deze maand is uitgekomen. Ze streken met laserlicht over het landschap, langs evenwijdige lijnen, terwijl de lens van de camera openstond. Waar het licht langs ging, ontstonden de lijnen op de foto. Het laserlampje bevestigden zij op een houten statief, dat ze met de hand konden verschuiven of roteren. Met een sluitertijd van acht minuten was er genoeg gelegenheid om een heel strepenpatroon te creëren – het tijdsverloop is op sommige foto’s ook te zien aan de streepjes die sterren in de lucht hebben achtergelaten. Het lijkt computermanipulatie, schrijft curator Maartje van den Heuvel in het boek Mapping, maar dat is het niet.

Dit is fotografie voor kunstliefhebbers. Als je van het Noord-Europese landschap houdt, imponeert Mapping je niet automatisch. Kunst gaat doorgaans verder dan beelden die al bekend zijn. De lijnen van licht tonen rotsen zoals die nog niet zijn gezien. Ze bieden iets extra’s, maar ze reduceren het landschap ook tot bars lijnenspel.

Voordat Vergouwe en Zuijderwijk met hun kinderen in een camper lange tochten maakten, voeren ze vijftien jaar op een tjalk op de binnenwateren van Nederland. Inmiddels hebben ze hun camper verkocht. Het is de bedoeling dat ze dit jaar uit Nederland vertrekken op een zeezeilschip. ?

Mapping

Zuijderwijk/Vergouwe

Met (Engelstalige) tekst van Maartje van den Heuvel (curator) en Fiona Menzies (geoloog). 90 blz. € 39

Meer informatie: ­zuijderwijkvergouwe.com

Een selectie van de foto’s is tot en met 31 mei te zien in de ­expositieruimte van het NewWerktheater, Oostenburgergracht 75,1018 NC Amsterdam, waar het boek ook te koop is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toen Jezusbeeld de maan vasthield: 'Deze foto kostte jaren aan voorbereiding'

Hij deed veel mislukte pogingen, maar na drie jaar lukte het een fotograaf eindelijk om de bijzondere foto te maken die hij zocht: het standbeeld Christus de Verlosser die de maan op zijn schouders draagt. ‘Deze foto verdient een prijs!’

Afbeelding

Kunst en natuur in De Buitenplaats

Nederland kent zo'n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: Museum De Buitenplaats in Eelde.

Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.