Luister naar

Willem Jan Otten en Hans Werkman houden de eerste Willem de Mérode-lezing

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 17 mei 2019 om 03:00
Willem Jan Otten en Hans Werkman houden de eerste Willem de Mérode-lezing
Willem Jan Otten en Hans Werkman houden de eerste Willem de Mérode-lezing boekhandel riemer

De afgelopen twee jaar is het Leidse Museum De Lakenhal uitgebreid verbouwd. Een nieuwe vleugel biedt ruimte aan tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de 16e eeuw tot nu is vanaf de opening permanent te zien in het gerestaureerde gebouw. Die opening vindt plaats op 19 juni door koning Willem-Alexander. Tijdens een rondleiding door het museum krijgt hij het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook ziet de koning het topstuk van het museum, het altaarstuk ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526) van Lucas van Leyden.

Wat hebben we aan een dichter die al tachtig jaar dood is? Die vraag beantwoorden Willem Jan Otten en Hans Werkman in de eerste Willem de Mérode-lezing. Die wordt op 22 mei – precies tachtig jaar na zijn overlijden – gehouden bij ­Boekhandel Riemer in Groningen.

Zangeres Joke Buis is een nieuw muzikaal meerjarenproject gestart: ‘Vertrouwd & Nieuw’. Hiermee presenteert ze nieuwe gezangen en luisterliedjes. Ze laat zich daarbij inspireren door de kracht van oude liederen. Jokes wens is om vanuit de wisselwerking tussen ‘oud en nieuw’ iets moois te laten ontstaan wat mensen in hun leven van nu mag raken. De opbrengsten van die ontdekkingsreis naar nieuwe muziek zijn sinds deze maand te beluisteren. De eerste single uit het project, ‘Gods hart klopt voor jou’, is deze week uitgekomen en toont de nieuwe weg die ze inslaat. Joke Buis presenteert haar nieuwe muziek tijdens een speciale concertavond in Veenendaal, op 15 november.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op 15 april 2019 brak er brand uit op de zolder van de iconische Notre-Dame in Parijs. Eind 2024 zal de kathedraal weer geopend worden voor publiek.

Hendro was in Parijs na de brand in de Notre-Dame. Na vijf jaar blikt hij terug op het drama en de emoties

Deze week is het vijf jaar geleden dat de Notre-Dame uitbrandde. Emoties verenigden het Franse volk, maar al snel braken ook discussies los. Journalist Hendro Munsterman blikt terug. ‘Alsof een volk zich verweesd voelde.’

Monument in de hervormde kerk van Heumen ter ere van het bezoek van graaf Lodewijk en graaf Henrik, broers van Willem van Oranje.

De twee broers Lodewijk en Hendrik van Nassau vielen 450 jaar geleden op de Mookerhei

Het is deze maand 450 jaar geleden dat Lodewijk en Hendrik omkwamen tijdens de Slag op de Mookerheide. Niemand weet waar hun lichamen zijn gebleven. Lodewijk was 36, Hendrik nog maar 23.

In de gang hangen kleurige stoffen vlaggen: khata’s, ceremoniële sjaals die in Tibet en Mongolië een teken zijn van welkom en goede wensen.

Vluchtelingen in Nederland? De geschiedenis herhaalt zich, zo blijkt in het Luther Museum

Nederland als vrijhaven voor vluchtelingen en andersdenkenden; van dit historisch vertekende zelfbeeld blijft weinig over na het zien van de tentoonstelling Welkom in Nederland? in het Luther Museum.

Bassem Youssef: 'We moeten oog houden voor de aard van de Egyptische maatschappij.’

Bassem Youssef, 'de Jon Stewart van Egypte', neemt alles op de hak, of nou ja, bijna alles

Het begon in zijn kleine appartement in Caïro. Er stond een tafel, een stoel en een camera. Meer had komiek Bassem Youssef niet nodig voor de eerste afleveringen van zijn show, gemodelleerd naar de politieke satire van zijn grote voorbeeld Jon Stewart.

Een monument markeert de plek van het bloedbad in Diever in april 1945.

In april 1945 trokken de Duitsers een bloedspoor door het oosten en noorden van Nederland

Vlak voor de bevrijding schoten de Duitsers dagelijks onschuldige burgers dood en lieten verzetsstrijders op tragische wijze het leven. Dat was ook het geval in Zutphen, Deventer, Dedemsvaart, Gasselte en Diever.

Coverbeeld van het nieuwe album van Beyoncé: Cowboy Carter

Waarom zou Beyoncé geen country mogen maken? Het lijkt bijzonder - maar is ook weer niet zó raar

Met haar nieuwe album klopt Beyoncé op de poorten van de countrywereld. Maar daar zitten ze niet bepaald op haar te wachten. Wat is er aan de hand? En gaat ze echt verandering brengen?