Luister naar

De Nieuwe Kerk gaat een grote Suriname-tentoonstelling organiseren

Nieuws
redactie nd
vrijdag 12 juli 2019 om 03:00
De Nieuwe Kerk gaat een grote Suriname-tentoonstelling organiseren
De Nieuwe Kerk gaat een grote Suriname-tentoonstelling organiseren museum krona

‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ is de naam van de eerstvolgende expositie die op 5 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt geopend. Daar wordt de soms dramatische geschiedenis van het land verteld dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Ruim driehonderd objecten worden gepresenteerd: archeologische vondsten, historische foto’s en documenten, kledingstukken, hedendaagse kunst, film- en muziekfragmenten, sieraden en toegepaste kunst. Ze zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder Surinaams Museum, Koninklijke Verzamelingen en Tropenmuseum.

De kruidentuin van Museum Krona in Uden krijgt een grondige opknapbeurt. Een crowdfundingsactie leverde vijfduizend euro op. De pro­vincie Noord-Brabant verdubbelde dit bedrag. Daarmee worden de naambordjes vernieuwd, kruiden ­bijgeplant, meubilair geplaatst en een gidsje gemaakt.

Op zaterdag 20 juli is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond (20 juli 1969). In de Kloosterkerk in Den Haag wordt daar aandacht aan besteed door een uitvoering van The Planets van de ­Engelse componist Gustav Holst op orgel. Peter Sykes bewerkte dit orkestwerk voor – deels vierhandig – orgel. Het werk, dat in deze vorm ­zelden is te horen, wordt uitgevoerd door Geerten van de Wetering ­(organist Kloosterkerk) en Bert den Hertog (organist Elandstraatkerk). De verrichtingen van de ­organisten zullen via een video­verbinding in de kerk te volgen zijn. Aanvang 16.00 uur in de ­Kloosterkerk, Lange Voorhout 2, Den Haag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Medewerkers van de gemeente ruimen de bloemen en kaartjes op die voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat zijn neergelegd.

Publieke rouw is ingeburgerd. Maar de sacralisering van voorwerpen hoeft niet religieus te zijn

Peter R. de Vries, maar ook het doodgereden kind. Schokkend en onverwacht overlijden leidt tot collectieve rouw. 'Publieke herdenkingen gaan vaak over politiek-maatschappelijke kwesties’, zegt onderzoeker Irene Stengs.

Rutger Bregman

Rutger Bregman heeft een missie: kom van die bank af en maak werk van je idealen

Wat doe je met de 2.000 werkweken die je tot je beschikking hebt? Ga je voor een riant salaris of geef je gehoor aan morele ambitie? Rutger Bregman roept ons op: maak werk van je idealen!

Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.