Glans en reflectie bij Museum W

Reportage
Nederland kent zo’n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.
Arjan Glas
vrijdag 26 mei 2023 om 06:48
Detail raam met de Zuid-Willemsvaart.
Detail raam met de Zuid-Willemsvaart. beeld Arjan Glas

In welk museum zijn we vandaag?

In museum W in Weert, dat met een ‘gouden’ gevel oogt als een spiksplinternieuw museum. Het in het voormalig stadhuis gevestigde museum heeft echter een lange geschiedenis. In het neoclassicistische gebouw is sinds 1982 het museum voor religieuze kunst gevestigd, dat nu, na grondige renovatie en heropening in mei 2022, is omgevormd tot Museum W, een museum voor levensvragen over identiteit en zingeving. De collectie van ruim 17.000 stukken is voornamelijk opgebouwd uit schenkingen vanuit de regio, met de orde der minderbroeders franciscanen Nederland als hoofdleverancier. Blikvanger en visitekaartje van het vernieuwde museum is de ‘gouden’ gevel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'