Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: ‘Wat God geschapen heeft, is goed’

Interview
Leonne Zeegers (62) is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? ‘Nu ben ik mezelf.’
Sophia Geuze • redacteur
woensdag 17 mei 2023 om 11:45 aangepast 16:05
Leonne Zeegers (62) kreeg als eerste Nederlander een x in haar paspoort. ‘Ambtenaren vroegen soms:
Leonne Zeegers (62) kreeg als eerste Nederlander een x in haar paspoort. ‘Ambtenaren vroegen soms: "Bent u een man of een vrouw?" Ik ben het allebei niet.’ beeld Ernst Coppejans

‘Ik zag er niet uit zoals mijn zussen en paste ook niet bij de jongens in mijn klas.’ Zeegers: ‘Ik ben nu mezelf, al is het een beetje laat.’ Tijdens carnaval droeg ze een zelfgemaakt kostuum. De ene helft bestond uit een smoking, de andere helft uit een galajurk.

‘Intersekse heeft niets te maken met seksualiteit. Je bent geboren met kenmerken van beide geslachten. Bij de een is dat duidelijk en bij de ander juist minder goed zichtbaar. ‘Het is een natuurlijk verschijnsel, een variatie op wat gangbaar is.’

‘Mijn ouders vonden het niet belangrijk hoe ik eruit zag.’ Maar ondanks een liefdevolle opvoeding vol acceptatie, was het voor Zeegers zoeken naar haar identiteit. ‘Na mijn kindertijd heb ik twintig jaar een man gespeeld en daarna twinti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.