Op de plek van de Utrechtse universiteitsbibliotheek ligt een spoor van slavernij

Recensie
Nederland kent vele duizenden kilometers wandelpad, alle stoepen en steegjes niet meegerekend. Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: wandelen langs sporen van het slavernijverleden van de stad Utrecht.
Willem Bouwman
dinsdag 16 mei 2023 om 16:55 aangepast 21:20
De Drieharingsteeg, waar Eduard van Ekaboa woonde.
De Drieharingsteeg, waar Eduard van Ekaboa woonde. beeld nd

Waar lopen we vandaag?

We lopen vandaag door het centrum van de stad Utrecht. Het bekendste gebouw van Utrecht, de Domtoren, is momenteel aan het zicht onttrokken doordat het in de steigers staat. Het is een stille aanwijzing om eens te kijken naar een minder belichte kant van de stad: haar aandeel in de slavernij. Overal in het oude centrum zijn plekken te vinden die herinneren aan de slavenhandel. Met behulp van de website over het Utrechtse slavernijverleden, www.sporenvanslavernijutrecht.nl,  is het een geringe moeite zelf een wandeling samen te stellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.