Nieuws
Eten in de kunst
Christa van Norel
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
'Het thee-uurtje', geschilderd door Jan Josef Horemans II in de tweede helft van de achttiende eeuw.
'Het thee-uurtje', geschilderd door Jan Josef Horemans II in de tweede helft van de achttiende eeuw. beeld wikipedia

Wie denkt dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen, heeft het mis, volgens Janny van der Heijden. In Smaakpalet van de Lage Landen brengt Janny van der Heijden de geschiedenis van onze eetcultuur in beeld. Wat valt er te ontdekken over het eten dat op vele stillevens werd afgebeeld, en hoe heeft onze smaak zich gevormd?

Volgens Van der Heijden hadden we in de zeventiende eeuw al een eetcultuur. ‘Mensen pronkten met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur.’ Werd bij het ontbijt bier gedronken, ook door kinderen? Op welke manieren werd vroeger sinterklaas gevierd? Zomaar twee vragen waar Van der Heijden aan de hand van schilderijen en prenten antwoord op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.