Het was een grote berg ijzer

Achtergrond
In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 6: het monument dat onthuld werd ter nagedachtenis aan de treinramp bij Harmelen van 8 januari 1962.
Klaas Vos
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22 aangepast 14:57
Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen.
Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen. beeld Maarten Boersema

Na vijftig jaar kwam er eindelijk een monument. Op de plek waar 93 mensen de dood vonden in wat nog steeds de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in ons land is.

Acht januari 1962. Om en nabij kwart over negen ’s ochtends vertrekt uit Woerden de stoptrein Rotterdam-Gouda-Woerden-Breukelen-Amsterdam. De trein telt zes rijtuigen met in totaal 180 reizigers aan boord. Uit Utrecht vertrekt de sneltrein Leeuwarden-Zwolle-Amersfoort-Utrecht-Rotterdam met elf rijtuigen en circa 900 reizigers, maar is 6 minuten vertraagd. Bij Harmelen, exacter: gehucht Putkop op Kameriks grondgebied, maken beide treinen gebruik van één stuk spoor. Die naar Amsterdam buigt daarna noordwaarts af. Omdat de trein uit Utrecht vertraagd is, geeft d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.