De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

Achtergrond
Een van de verhalen uit de vaderlandse geschiedenis die tot de verbeelding spreken, is de tulpenkoorts van 1636/1637. In die tijd stegen de tulpenprijzen tot grote hoogte. Het verhaal gaat dat een tulpenbol in 1636 evenveel waard was als een grachtenpand in Amsterdam. Volgens een ander verhaal werd een tulpenbol wel honderd maal doorverkocht, uit zuiver winstbejag.
Willem Bouwman
dinsdag 28 maart 2023 om 14:52 aangepast 19:04
Stilleven met bloemen, schilderij van Hans Bollongier, 1639.
Stilleven met bloemen, schilderij van Hans Bollongier, 1639. beeld uit besproken boek

Enkele weken voor de tulpen uit de grond komen, presenteert Museum De Zwarte Tulp in Lisse een tentoonstelling over de tulpenkoorts van 1636/1637. ‘Tulpenkoorts. Het Ware Verhaal’ heet die tentoonstelling. Het ware verhaal wijkt af van de verhalen die in 1637 de ronde deden. Volgens een pamflet uit die tijd boden mensen zilveren schalen en bekers, een koets met een paard, een huis, een kledingstuk met goudkant en panden van groen fluweel, een ebbenhouten kast en zelfs honderd pond Edamse kaas voor één tulpenbol. 

De tentoonstelling toont in kort bestek wat historicus Henk Looijesteijn in detail betoogt in een boek dat bij de tentoonstelling hoort: Tulpenkoorts 1636-1637. Mythe en werkelijkheid. Het komt erop neer dat al die verha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.