‘Woke’ ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

Interview
‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.
Maurice Hoogendoorn
maandag 27 maart 2023 om 13:50 aangepast 28 maart 2023 06:56
Susan Neiman: ‘Ik snap wel dat je teleurgesteld kunt zijn over hoe traag dingen soms veranderen.’
Susan Neiman: ‘Ik snap wel dat je teleurgesteld kunt zijn over hoe traag dingen soms veranderen.’ beeld uitgeverij lemniscaat

De Amerikaanse filosoof Susan Neiman (68) groeide op in een Joods gezin in het Zuiden van de Verenigde Staten. Toen ze zelf nog een meisje was, streed haar moeder tegen de segregatie van zwarte jongeren op de scholen in Atlanta. Met gevaar voor eigen leven: de familie kreeg dreigtelefoontjes van de Ku Klux Klan. Zo kreeg Susan Neiman iets mee van haar moeder wat ze een ‘linkse kernwaarde’ noemt: solidair zijn met andere onderdrukte groepen, ongeacht gender of etniciteit. 

Aan die van oudsher belangrijke linkse kernwaarde ontbreekt het bij mensen die ‘woke’ zijn, volgens Neiman, al jaren directeur van het Einstein Forum in het Duitse Potsdam. Het ‘wokisme’ wordt gekenmerkt door ‘tribalisme’: het idee dat je alleen maar een verbin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.