Nieuws
Torenwachter Jan
Reiny de Fijter
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22
Torenwachter Jan Koop Sjoerts.
Torenwachter Jan Koop Sjoerts. beeld Gerard Kamp

Als je zwart-witfoto’s uit 1880 inkleurt, gaat die tijd meer leven en komt de geschiedenis dichterbij. Colorist Gerard Kamp deed dat met foto’s die her in der in Nederland zijn gemaakt tussen 1880 en 1920.

Kamp selecteerde foto’s die in Nederland zijn gemaakt in de stad en op het platteland, rond de eeuwwisseling. Hij retoucheerde de foto’s digitaal en kleurde ze in. De foto’s zijn nu samengebracht in het boek Vergeten Nederland in beelden en gebeurtenissen

Zo maak je kennis met Jan Koop Sjoerts, sinds 1830 de torenwachter van de Martinitoren in Groningen. Gerard Kamp heeft zijn leven ook kort beschreven: ‘Jan Koop Sjoerts kijkt uit over de stad, van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends. Als ergens in de stad brand uitbreekt, waars..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'

Afbeelding

Op de plek van de Utrechtse universiteitsbibliotheek ligt een spoor van slavernij

In hartje Utrecht, tussen Hoog Catharijne en de Oude Gracht, woonde 'een moor', een man die als slaaf naar Nederland gekomen was en die zich in Utrecht aansloot bij de gereformeerde kerk.