Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. ‘Als ik het kunst vind, is het kunst’

Interview
De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk. Een gesprek over kunst en koffie.
Klaas Vos
donderdag 23 maart 2023 om 15:16
Kunstenaar Klaas Gubbels in zijn atelier.
Kunstenaar Klaas Gubbels in zijn atelier. beeld Niek Stam

‘Moet je horen, dit vind ik zo ongelooflijk mooi.’ Klaas Gubbels zet een cd op met sonates van Bach, gespeeld op saxofoon door Raaf Hekkema. ‘Zijn grootvader heeft mij aangenomen op de Academie Kunstoefening in Arnhem op lullige tekeningetjes van me.’

Klaas Gubbels, inmiddels 89 jaar, ontmoette ik jaren geleden in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae – ‘je had toen heel wat meer haar, net als ik overigens’ – en onlangs wijdde ik een column aan de door hem ontworpen agenda van dit jaar. Nu zoek ik hem op naar aanleiding van het ter wereld komen van een kloek oeuvreboek van zijn werk, ontworpen door Irma Boom.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'

Afbeelding

Op de plek van de Utrechtse universiteitsbibliotheek ligt een spoor van slavernij

In hartje Utrecht, tussen Hoog Catharijne en de Oude Gracht, woonde 'een moor', een man die als slaaf naar Nederland gekomen was en die zich in Utrecht aansloot bij de gereformeerde kerk.